Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.08.2017

Amerikaanse zomer-box-office laagste sinds 2006

door Freek Lauwers

Nu de zomer de laatste rechte lijn in gaat, ziet het naar uit dat de Amerikaanse zomer-box office de kaap van 4 miljard dollar voor het eerst sinds 2006 niet zal ronden.

Vooral augustus was een tegenvaller. De grootste hits deze maand waren Annabelle: Creation, The Dark Tower en The Hitman’s Bodyguard en twee van die drie films moeten de 50 miljoen dollar nog halen.

Men voorspelt dat het er de komende weken niet op zal beteren. En er komen maar twee nieuwe major releases aan: Tulip Fever en de rerelease van Close Encounters of the Third Kind. Men verwacht dat de zomer het zo’n 15 procent slechter zal doen dan vorig jaar.

In tegenstelling tot de Amerikaanse box-office deed de internationale verkoop het wel beter dan vorig jaar. Vooral de Chinese cijfers maakten veel goed. Zo bracht Wolf Warrior 2 meer dan 800 miljoen dollar in het laatje.

Een van de oorzaken voor de terugval is de tanende interesse van het publiek in sequels. Met uitzondering van Wonder Woman, Spider-Man: Homecoming en Guardians of the Galaxy Vol. 2 vielen de resultaten van de franchises deze zomer flink tegen.

Bron: Variety