Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.09.2021

Amerikaanse première Paul Verhoevens Benedetta lokt katholiek protest uit

door Vertigo

De Amerikaanse première van Paul Verhoevens Benedetta op het New York Film Festival werd opgeschud door een betoging van een groep katholieken die de film beschuldigden van blasfemie. Benedetta vertelt het waargebeurde verhaal van de lesbische non Benedetta Carlini.

Volgens de entertainmentnieuwssite IndieWire zeiden de betogers het aan Maria gerichte Weesgroet op met megafoons en behoren ze tot een groepering genaamd America Needs Fatima. Het zou geleden zijn van 1999 dat er tijdens het festival nog eens een betoging van katholieken plaatsvond. Toen werd Kevin Smiths komedie Dogma, waarin het katholicisme op de korrel wordt genomen, er vertoond.

Voor de aanvang van de première bedankte New York Film Festival-programmator Dennis Lim de betogers. “Paul Verhoeven provoceert niet zonder een doel voor ogen te hebben,” voegde hij eraan toe.Verhoeven zelf was niet aanwezig, maar zijn coscenarist David Birke wel. Hij toonde zich bereid om het script zin per zin te analyseren en aan te tonen dat de film ‘zijn schuld niet is’, maar gebaseerd is op feiten.

Bron: IndieWire