Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Oscars

21.03.2022

Hollywoodmonteurs voelen zich beledigd door geplande Oscarveranderingen

door Vertigo

Op 27 maart is het weer Oscartijd. Er heerst al een poosje onrust over de beslissing van de Academy om maar liefst acht Oscar-categorieën te schrappen uit de live-uitzending en deze te vervangen door vooraf opgenomen speeches.

Eén van die geschrapte categorieën is die voor Beste Montage en de monteurs in Hollywood zijn allesbehalve blij. De American Cinema Editors, de organisatie die filmmontage in de kijker zet en de prestigieuze ACE Awards uitreikt, heeft in een brief de Academy aangemaand om op hun beslissing terug te komen.

“De Academy Awards gaan over film als kunst, en montage is uniek aan die kunstvorm, het is een creatief proces dat ontstaan is samen met de uitvinding van het bewegend beeld. Zonder montage zouden er geen films zijn.”

Daarnaast drukken ze ook hun steun uit voor de componisten, art directors en iedereen die verder nog getroffen wordt door de beslissing. Dat bepaalde categorieën anders behandeld worden, is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten, en verschillende leden van de ACE-gemeenschap voelen zich beledigd en in de steek gelaten door de Academy die ze zoveel decennia gesteund hebben.

Bron: IndieWire

Lees meer over: