Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.03.2022

Ambulance: Michael Bay mixt Dog Day Afternoon, Heat en Speed in doldwaze remake (recensie)

door Chris Craps

Frisse inspiratie is nooit belangrijk geweest in het oeuvre van duracellkonijn Michael Bay (The Rock, Armageddon, Transformers). Hij perst scenario’s van andere regisseurs in de gietvorm van zijn hyperkinetische stijl – sommigen zouden zeggen: gebrek aan stijl. Voor zijn nieuwste actiespektakel transformeerde hij het basisidee van de kleine Deense komedie Ambulance (2005) in een uit de voegen barstende rollercoaster.  De pitch moet iets geweest zijn in de zin van Dog Day Afternoon meets Speed meets Bad Boys. Onzin die tegen 160 kilometer per uur voorbijraast, met andere woorden

William Sharp (Yahya Abdul-Mateen II) heeft dringend geld nodig voor de operatie van zijn vrouw. Hij gaat aankloppen bij zijn broer Danny (Jake Gyllenhaal), een gangster die op dat moment een bank wil overvallen en een chauffeur nodig heeft. William stemt toe, maar de roof loopt in het honderd. De broers verschansen zich dan maar, samen met een gewonde politieman en een verpleegster, in een ziekenwagen. In ware O.J. Simpson-stijl worden ze achtervolgd door de politie, een eliteteam en de FBI.

Dat is min of meer de samenvatting van het eerste half uur. Dat de politie aarzelt om de broers aan flarden te schieten, heeft te maken met het feit dat ze de gewonde politieman in leven trachten te houden – als die sterft, belanden ze immers voor de rest van hun leven in de cel. Behoorlijk absurd, want de ravage die ze tijdens de volgende anderhalf uur aanrichten, laat vermoeden dat er een collateral damage is van tientallen doden. Geloofwaardigheid is hier dus niet aan de orde, maar wat had je anders verwacht van Michael Bay?

Hoewel Bay tijdens de melodramatische momenten het zeer ernstig houdt, neigt de toon van Ambulance vooral naar die van een actiekomedie. Mogelijk sijpelde er toch nog wat zwarte humor van het Deense origineel door. Het gekissebis tussen de broers lijkt dan weer uit Bays eigen Bad Boys overgenomen. Vooral Gyllenhaal moet beseft hebben hoe nonsensicaal dit allemaal is, want hij speelt zijn rol van gangster als een dolgedraaide clown. In ieder geval past zijn vertolking beter bij de film dan het ‘ernstige’ acteerwerk van Eiza Gonzalez als de nuchtere verpleegster en Abdul-Mateen II als de brave broer.

Wat de actie betreft, plunderde de regisseur heel wat klassiekers. De aanhef doet denken aan Dog Day Afternoonmet een flinke klets Heat. Het voertuig dat tegen een enorm snelheid door de stad raast en nooit stopt, komt uiteraard uit Speed. En in een aantal scènes kopieerde Bay Ronin en The Sugarland Express. Een klassieker in het actiegenre zal Ambulance dus nooit worden. Vooral niet omdat de actie soms op de zenuwen werkt. Bays dronecamera zwiept als een muskiet over wolkenkrabbers, om vervolgens in de diepte te duiken en na een aantal pirouettes bij de ziekenwagen te belanden. Twee keer ben je onder de indruk van zo’n shot, maar na tien keer word je er vooral duizelig van.  Maar goed, Adil, Bilall en andere Bay-fans zullen er wel van houden.

>>Klap 

Michael Bay transformeerde de gelijknamige Deense komedie uit 2005 over twee broers die na een overval trachten te ontsnappen met een ziekenwagen tot een actierollercoaster met ingrediënten uit Dog Day Afternoon, Heat en Speed.

Regie Michael Bay
Cast Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González
Speelduur 2u16
Vanaf 23 maart in de bioscoop