Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.08.2021

Amazon keert Nieuw-Zeeland de rug toe voor tweede Lord of the Rings-seizoen

door Vertigo

Het tweede seizoen van Amazons The Lord of the Rings-reeks zal niet in Nieuw-Zeeland maar in het Verenigd Koninkrijk gedraaid worden, in tegenstelling tot het eerste en Peter Jacksons The Lord of the Rings– en The Hobbit-trilogieën.

Mogelijk wil Amazon zijn producties groeperen in het Verenigd Koninkrijk, waar verschillende andere van zijn projecten gefilmd worden en het bedrijf bezig is met studio’s te bouwen.

“Bedankt aan de mensen en de regering van Nieuw-Zeeland voor hun gastvrijheid en toewijding en voor ons een geweldige plek te geven om deze epische tocht te beginnen,” zegt Vernon Sanders van Amazon.

In Nieuw-Zeeland wordt er minder joviaal gereageerd. “Het is zonde,” zegt David Strong, CEO van de New Zealand Film Commission. “Ik leef mee met iedereen die met hart en ziel aan deze productie heeft gewerkt.”

Todd McClay van de New Zealand National Party wijst dan weer minister van Economische en Regionale Ontwikkeling Stuart Nash met de vinger.

“Stuart Nash heeft niet genoeg onderhandeld met Amazon, ondanks de enorme impact die de productie op onze economie kon gehad hebben,” zegt McClay.

“Hij moet open kaart spelen over waarom hij niet eens gevraagd heeft om toekomstige seizoenen in Nieuw-Zeeland te draaien,” vervolgt hij.

“Amazons beslissing heeft niets te maken met de capaciteiten van onze filmsector en het talent van de mensen die erin werken,” reageert Nash. “Amazon is een multinational die een commerciële keuze heeft gemaakt.”

Nash voegt eraan toe dat hij het nieuws pas één dag voor de officiële aankondiging vernam. De crewleden in Nieuw-Zeeland kregen het slechts twintig minuten op voorhand te horen.

Volgens sommigen is Amazons beslissing gemotiveerd door Nieuw-Zeelands grensbeleid tijdens de coronacrisis. Dat is veel strenger dan in Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Hoe dan ook spreekt de krant The New Zealand Herald van een ramp voor het toerisme in Nieuw-Zeeland, dat graag uitpakt met zijn Lord of the Rings-connectie.

Ook The Lord of the Rings– en The Hobbit-acteur Elijah Wood reageert onthutst op Twitter:

Bron: Variety, Variety

Lees meer over: