Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.09.2020

Almost Famous-inspiratiebron trekt van leer tegen Kate Hudsons groupie

door Vertigo

Cameron Crowes Almost Famous blaast deze maand twintig kaarsjes uit en Pamela Des Barres, één van de drie inspiratiebronnen voor Kate Hudsons personage Penny Lane, heeft een eitje te pellen met de film.

Hudson baseerde Penny Lane naar eigen zeggen op de zangeres Bebe Buell en twee groupies, Pennie Lane Trumbull en Des Barres. Zij beweert echter dat Penny Lane veel meer gemeen heeft met haar dan met de andere twee.

Bovendien gaf Des Barres naar eigen zeggen geen toestemming om haar beeltenis te gebruiken en werkte ze zelf aan een script voor een film over haar leven. “Door Penny Lanes populariteit kreeg ik het echter niet verkocht,” voegt ze eraan toe.

“Ik heb Cameron Crowe geconfronteerd toen de film uit was, maar hij wimpelde mij af,” vervolgt ze. “Toen ik hem een paar jaar terug heb gezien, heeft hij zich echter min of meer verontschuldigd en gevraagd wat hij kon doen om het goed te maken. Ik antwoordde dat hij mij had moeten aanwerven als consultant.”

Verder vindt Des Barres het flauw dat Penny Lane zich in de film geen groupie, maar een ‘Band-Aid’ noemt. “Ik haat dat het woord groupie een negatieve connotatie heeft, maar ik probeer daar al het grootste deel van mijn leven verandering in te brengen. Penny Lane kwam er echter niet eens voor uit dat ze een groupie was in de echte betekenis van het woord.”

Op de koop toe sterft Penny Lane bijna aan een overdosis nadat een man haar heeft afgewezen, wat volgens Des Barres een vreselijk vrouwonvriendelijk beeld van een groupie/muze schept.

“Ik was razend,” zegt Des Barres. “Penny Lane is een zielig personage. Ik ken geen enkele groupie die zoiets zou doen. Er waren altijd mannen genoeg.”

Bron: IndieWire