Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.04.2016

Alien Day: De trivia

door Marijn Claeys

Eerder dit jaar werd 26 april uitgeroepen tot officiële Alien Day. De datum is een verwijzing naar LV-426, de maan waar heldin Ripley en haar collega’s voor het eerst in aanraking komt met het bloeddorstige buitenaardse wezen dat nu al decennia lang filmliefhebbers over de hele wereld angst inboezemt. Op deze heuglijke dag lijsten we een hoop Alien-weetjes op!

Alien (1979) 

 • Om all things alien er nog realistischer te doen uitzien, liet regisseur Ridley Scott echte dierlijke materialen aanrukken. De dode facehugger die Ash opensnijd is eigenlijk de nier van een schaap op een bedje van oesters en andere schaaldieren. De alien-eieren waren dan weer gevuld met ingewanden van koeien en schapen.
 • Het alienkostuum, ontworpen door de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger, bestaat onder meer uit plasticine en onderdelen van een Rolls Royce-motor.
 • Als het aan productiestudio Fox had gelegen, had de spannende finale in de reddingsshuttle niet in de film gezeten. Scott moest smeken om vier extra draaidagen zodat hij de iconische scène kon filmen.
 • Ooit was er sprake van een einde waarin de alien Ripleys hoofd afbeet. Hoofdactrice Sigourney Weaver had naar verluidt dan weer een erotisch geladen moment tussen Ripley en de alien in gedachten.

alien+continuo+v2


Aliens
(1986)

 • Oorspronkelijk wou men dat de androïde Bishop gefabriceerd is door Cyberdyne Systems, het bedrijf dat in de Terminator-franchise verantwoordelijk is voor de creatie van het moorddadige Skynet.
 • Wanneer regisseur James Cameron het donutvormige moederschip uit Alien wou tonen, bleek dat Fox het miniatuurmodel verkocht had aan een fan. Die vond het gelukkig niet erg om het in bruikleen te geven.
 • In de finale draagt Ripley zowel Newt als een groot geweer. Na een tijd begon het gewicht van het jonge meisje Weaver zoveel parten te spelen dat ze vervangen werd door een pop.

tumblr_mlm62zgTfv1r04g55o1_400


Alien³
(1992)

 • De producers vroegen Giger om iets meer sexy alien-ontwerpen te maken. De artiest stelde daarop voor het monster vrouwenlippen te geven, waarmee het zijn slachtoffers dodelijke kussen zou geven. Dit geschrapte idee werd later gerecycleerd voor de film Species.
 • Toen last minute beslist werd om een compleet ander einde te filmen, had filmcomponist Elliot Goldenthal welgeteld één nacht om een nieuwe score te schrijven.
 • In de hele film raakt Ripley geen vuurwapen aan. Weaver had het na Aliens gehad met al die schietijzers.
 • Regisseur David Fincher kon het helemaal niet vinden met de studio, en werd op een gegeven moment de toegang tot de set geweigerd. Fincher drong toch binnen en filmde gewoon verder.
 • In de film worden de personages geteisterd door een kruising van een alien en een hond. Oorspronkelijk zou dit creatuur gespeeld worden door een echte hond in een alien-pak. Het dier was was echter iets te vrolijk en te springerig, dus waren de filmmakers genoodzaakt om met een pop en andere speciale effecten het monster tot leven te wekken.

tumblr_ly5m93Z6B51r0pht5o1_500


Alien: Resurrection
(1997) 

 • Weaver stond erop om de scène waarin ze een basketbal achter zich in een ring gooit zelf te doen, terwijl regisseur Jean-Pierre Jeunet dit met visual effects wou oplossen. De actrice oefende drie weken en kreeg het voor elkaar in de zesde take.
 • Jeunet gaf de alien-baby tijdens de shoot zowel vrouwelijke als mannelijke genitaliën, maar de studio liet deze nadien digitaal verwijderen.
 • Om de film duisterder en contrastrijker te doen ogen, voegde cameraman Darius Khondji zilver toe bij de ontwikkeling van de pellicule. Dit procédé gaf de kleuren tevens een metaalachtige tint.
 • Net zoals Fincher voor hem kreeg Jeunet het vaak aan de stok met de studio. Nadien zei Jeunet Hollywood vaarwel en trok hij terug naar Frankrijk, waar hij enkele jaren later Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain draaide.

tumblr_mbbjauGxGo1qkktc4o1_500

Bronnen: Game RadarImdb Alien, Imdb Alien³, Alien Resurrection

@MarijnClaeys & @Waanzinema