Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.01.2019

Alfonso Cuarón kordaat over waarom hij voor Roma in zee ging met Netflix

door Vertigo

Roma won Beste Buitenlandse Film op de 76e Golden Globes en na afloop werd regisseur Alfonso Cuarón gevraagd waarom hij voor Netflix koos om de prent uit te brengen. “In hoeveel zalen denk je dat een Mexicaanse, Spaans en Mixteeks gesproken zwart-witfilm zonder grote sterren normaal gezien zou spelen?”

“Netflix gaf de film geen bioscooprelease omdat het mooi staat,” vervolgde hij. “Hij ging ruim een maand geleden in première en speelt nog steeds. Dat is heel zeldzaam voor een buitenlandse film en ik vind het niet eerlijk dat Netflix geviseerd wordt. Vergelijk de bioscooprelease van Roma maar eens met die van andere buitenlandse films dit jaar. Zoek ook eens op hoeveel er in 70mm-versie te zien zijn.”

Volgens Cuarón hoeft er geen vete te zijn tussen streamingdiensten als Netflix en de bioscoopketens. “Ik hoop dat er een einde komt aan de discussie,” zei hij. “Ze brengt cinema alleen maar schade toe. Als beide partijen de handen in elkaar slaan, kunnen ze cinema naar een hoger niveau tillen en voor diversiteit kunnen zorgen.

“We moeten beseffen dat in de bioscoop één bepaald product primeert,” besloot hij. “Je kan er niet om heen dat veel interessante filmmakers in zee gaan met streamingplatformen omdat zij niet bang zijn om hun films te maken.”

Bron: The Playlist