Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.08.2019

Alejandro González Iñarritu betreurt filmaanbod in streamingtijdperk

door Vertigo

The Revenant-regisseur Alejandro González Iñárritu maakt zich zorgen over het huidige filmlandschap. Volgens hem hebben blockbusters en tv-series ervoor gezorgd dat de kwaliteit in een dalende lijn zit.

“Films moeten meer beslommeringen en geduld bevatten,” zegt hij. “Ze moeten mysterieuzer, ondoordringbaarder, poëtischer en gevoeliger zijn.”

Volgens Iñarritu heeft streaming ervoor gezorgd dat de aandachtsspanne van de kijker korter is geworden. “Alles verandert zo snel dat films nu onmiddelijk het publiek moeten behagen,” zegt hij.

“Ze moeten een globaal publiek aanspreken en heel veel geld opbrengen,” vervolgt hij, “en dus zijn het reclamespots voor Coca-Cola geworden. Wat als de jongere generaties niet meer begrijpen dat film ook meer kan zijn?”

Bovendien heeft hij een probleem met de algoritmes waarmee streamingdiensten nieuwe content aanbevelen: “We maken keuzes en ze geven ons meer van hetzelfde. Algoritmes zijn slim, maar niet creatief. De dingen waarvan we niet weten dat we ze goed zullen vinden, raadden ze ons niet aan.”

Bron: The Playlist