Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

03.12.2021

Alec Baldwin openhartig over fataal schietincident op Rust-set

door Vertigo

Alec Baldwin heeft in zijn eerste tv-interview nadat hij per ongeluk cameravrouw Halyna Hutchins doodschoot op de set van de western Rust gezegd dat hij waarschijnlijk niet strafrechtelijk zal aangeklaagd worden.

Nochtans zei de openbare aanklager Mary Carmack-Altwies onlangs dat er geen enkele medewerker van de film vrijgesteld is. Momenteel lopen er al twee burgerlijke rechtszaken tegen een aantal cast- en crewleden, waaronder Baldwin zelf.

In een voorsmaakje van het interview zei Baldwin dat hij de trekker van het pistool waarmee Hutchins werd doodgeschoten, niet heeft overgehaald.

Uit het volledige gesprek blijkt dat Baldwin enkel de hamer zou hebben gespannen. Toen hij die losliet, zou het wapen vanzelf zijn afgegaan.

Baldwin werd gevraagd waarom hij niet zelf controleerde of het pistool geladen was, zoals George Clooney naar eigen zeggen doet.

“Iemand heeft me jaren geleden geleerd dat ik niets aan het wapen mocht veranderen, zoals het magazijn eruit halen, of de verantwoordelijke voor de rekwisieten zou het afnemen en opnieuw afstellen,” zegt de acteur.

“Men vertelde me dat acteurs niet de laatste verdedigingslinie mochten zijn tegen een catastrofaal veiligheidsincident,” vervolgt hij en voegt eraan toe dat opmerkingen zoals die van Clooney de situatie niet hebben verbeterd.

De acteur denkt dat zijn carrière mogelijk voorbij is door Hutchins’ dood, maar voelt zich niet schuldig. “Ik vind dat er iemand verantwoordelijk is, maar ik weet niet wie,” zegt hij. “Ik ben het in elk geval niet.”

“Eerlijk gezegd, als ik het gevoel zou hebben gehad dat ik verantwoordelijk was, had ik mogelijk zelfmoord gepleegd,” vervolgt hij. “En dat zeg ik niet zomaar.”

Baldwin reageert ook op Donald Trumps suggestie dat de acteur Hutchins opzettelijk doodschoot. De acteur imiteerde Trump in het sketchprogramma Saturday Night Live.

“Ik dacht bij mezelf: ‘Net wanneer het niet surreëler kan worden, geeft de voormalige president van de Verenigde Staten commentaar op deze tragische situatie.'” zegt Baldwin.

Bron: Deadline