Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.08.2015

Alan Parker juryvoorzitter 42e Film Fest Gent

door Steven Tuffin

Brits regisseur Alan Parker zal tijdens het 42e Film Fest Gent (13 tot 24 oktober) de internationale jury voorzitten, waarvan ook Marjane Satrapi, Caroline Strubbe, Boyd van Hoeij en Franco Lolli deel uitmaken. Naast de bekendmaking van de jury pakt het festival ook uit met de affiche met daarop het Britse stijlicoon Twiggy in het kader van de Britse focus.

Artistiek directeur Patrick Duynslaegher over de keuze van Alan Parker als juryvoorzitter: “Zoals veel van zijn generatiegenoten wisselde Alan Parker zijn puur Britse films altijd af met grotere Amerikaanse producties,  maar nooit voor vrijblijvend Hollywoodvertier.

“‘If you haven’t got something to say, I don’t think you should be a filmmaker.‘ is zijn devies. Vandaar dat hij een aantal kritische films maakte die de schaduwzijde tonen van de “American dream” zoals Mississippi Burning (1988), Come See the Paradise (1990) maar ook in zijn laatste film The Life of David Gale (2003) trok hij van leer tegen de doodstraf.”

“Parker is buiten een regisseur, die duidelijk de controverse niet schuwt, ook de enige filmregisseur die ik ken die zelf de tekst schrijft voor het persdossier van zijn films, omdat hij zo eerlijk en openhartig mogelijk het proces van het filmmaken wil beschrijven. Opmerkelijk is ook hoe muziek een doorslaggevende rol speelt in veel van zijn films. Hij draaide heuse muziekfilms als Fame (1980), Pink Floyd the Wall (1982), The Commitments (1991) en Evita (1996).”

“Alhoewel veel van zijn films donkere kanten hebben en zelden een upbeat einde, heeft Alan Parker ook een scherp gevoel voor humor, wat onder andere blijkt uit de (zelf)spotprenten die hij maakt over het filmberoep. Dit alles maakt van Alan Parker een ideale juryvoorzitter.”

Naast de Britse regisseur maken ook auteur/regisseur Marjane Satrapiregisseur Caroline Strubbe, regisseur Franco Lolli en de filmrecensent Boyd van Hoeij deel uit van de jury.

Voor het affichebeeld van de 42e editie kiest Film Fest Gent voor een iconisch beeld dat een link heeft met het programma. En wie kan men beter kiezen dan Twiggy voor een editie die focust op Britse cinema. Twiggy was niet enkel het eerste model met de status van een superster, maar ook de incarnatie van de spirit van de Swinging Sixties toen Londen het bruisende centrum was van alles wat jong, hip, gedurfd en kleurrijk was.

Als eerbetoon aan onze postergirl is er ook de zeldzame vertoning van Twiggy’s enige speelfilm waarin ze de hoofdrol vertolkt: The Boy Friend (1971), een nostalgische, liefdevolle hommage van Ken Russell aan de hoogdagen van de Britse en Hollywoodmusical.

ffg2015_affiche_A4

Het 42e Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema, Bijloke en ’t Kuipke. Info en tickets op filmfestival.be.

Aansluitend bij deze aankondiging en de Britse focus van de 42e editie zet rooftop bar & restaurant Gaston ism Film Fest Gent op 23 augustus zijn deuren open voor een exclusieve vertoning van The Commitments van Alan Parker. Meer info op gaston-gent.be.

Bron: Film Fest Gent

@Waanzinema