Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.11.2018

Al 325.000 bioscoopbezoekers deze herfst voor Vlaamse film

door Vertigo

Ruim 325.000 bioscoopbezoekers zijn de voorbije weken naar een Vlaamse film gaan kijken. De eerste resultaten voor de herfstvakantie tonen dat één op de drie bioscoopbezoekers in Vlaanderen voor een Vlaamse film kiest. Niet schieten en Sinterklaas en de wakkere nachten, beide geregisseerd door Stijn Coninx, en Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl zetten elk individueel sterke scores neer. Tijdens de afgelopen week prijkten de drie titels zelfs in de top vijf van de meest bezochte films. De Vlaamse film heeft de start van het bioscoopnajaar niet gemist, en er staat nog meer moois op het programma.

“Het verheugt me om vast te mogen stellen dat het bioscooppubliek massaal kiest voor onze films,” zegt Erwin Provoost, directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). “Een voor een zetten de drie films sterke scores neer. Veel heeft te maken met het gevarieerde aanbod, waardoor onderlinge concurrentie hier zo goed als onbestaande is. Integendeel, onderling lijken de films zich qua bioscoopprestatie eerder te versterken. Sinterklaas en de wakkere nachten richt zich op families met kinderen, Niet schieten trekt een zeer brede publieksgroep aan, van jong tot oud, terwijl Girl uitgegroeid is tot een doorgroeititel die zowel een arthouse als mainstream bioscooppubliek weet te verleiden.”

Het succes van deze najaarsreleases volgt op de bezoekresultaten die Vlaamse films als Patser en FC De Kampioenen 3: Forever eerder dit jaar optekenden. Voor het einde van dit jaar komt daar ook nog o.a. De collega’s 2.0 bij.