Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.10.2021

Airplane!-regisseur David Zucker haalt uit naar cancelcultuur

door Vertigo

Regisseur David Zucker heeft in een essay voor de New York Post uitgehaald naar cancelcultuur en schrijft dat hij zijn komedie Airplane! tegenwoordig enkel nog zou kunnen maken zonder grappen.

Airplane! werd in 2020 naar aanleiding van zijn 40e verjaardag opnieuw uitgegeven op blu-ray en Zucker schrijft dat Paramount daar aanvankelijk zijn twijfels bij had. Volgens Zucker vreesde de studio dat een aantal scènes uit de film vandaag als aanstootgevend zouden worden beschouwd.

Het ging onder meer over een scène waarin twee zwarte personages in een onverstaanbaar dialect spreken en ondertiteld worden. “Talloze mensen hebben me al gezegd dat je die scène nu niet meer zou kunnen draaien,” schrijft Zucker.

“Ik vraag me echter altijd af waarom,” vervolgt hij. “De helft van de grappen in die scène gaat over witte mensen. We lachten met beide standpunten en vroeger voelde niemand zich beledigd. Het publiek vond het geweldig en dat is nog steeds het geval.”

De regisseur voegt eraan toe dat Michael Eisner, het hoofd van Paramount tijdens de release van Airplane!, geen behoefte voelde om de grappen in het script te censureren of te ontleden, zelfs wanneer hij ze niet snapte.

“Eisner begreep dat er bij comedy een zekere roekeloosheid komt kijken en dat schrijvers en regisseurs van komedies moeten experimenteren tot ze het niveau bereiken waarop een grap ongemakkelijke onderwerpen kan belichten door het publiek ermee te doen lachen.”

“Humor ontstaat wanneer je tegen de verwachtingen ingaat en mensen verrast,” vervolgt hij. “Om met zo’n verrassingen te kunnen lachen, moeten mensen bereid zijn om grappen niet letterlijk te interpreteren.”

Lees het volledige essay hier.

Bron: Deadline

Lees meer over: