Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.04.2023

Air: Gladde maar genietbare Nike-commercial met Ben Affleck en Matt Damon (recensie)

door Chris Craps

Een film maken over een sportschoen: het lijkt niet zo evident. Het lucratieve schoeisel in kwestie is echter het onderwerp van de eerste productie van het nieuwe bedrijf van boezemvrienden Matt Damon en Ben Affleck. Er wordt niet in gesport, maar des te meer in gepraat. En dat werkt.

In 1984 zwoer de legendarische Michael Jordan bij Adidas en niets zou hem ervan weerhouden om met het Duitse bedrijf in zee te gaan. Toch tekende hij een monstercontract bij Nike. Je zou daardoor kunnen denken dat Jordan de held is van Air, maar de basketbalster wordt quasi buiten beeld gehouden en fungeert in de film als een halfgod die je niet ongestraft in de ogen kunt kijken. De focus ligt volledig op talentscout Sonny Vaccaro (Matt Damon met een opvallend onsportief lichaam), de man die het geniale idee had om het aanstormende supertalent te laten tekenen bij Nike.

Het bedrijf stond toen nog niet aan de top en had niet het budget om een peperdure uitschieter als Jordan in te lijven. Vaccaro hield echter vol, wist zijn baas Phil Knight (Ben Affleck) te overtuigen en ondernam een actie die in de business weinig geapprecieerd werd: onderhandelen met Deloris Jordan (Viola Davis), de moeder van Michael.

Regisseur Affleck maakt van Air vooral een praatfilm die bestaat uit een reeks genietbare verbale duels. Zo moet Vaccaro niet alleen zijn baas, maar ook zijn collega’s, Jordans moeder en tenslotte Jordan zelf overtuigen met geïnspireerde speeches. Damon brengt die echter zo overtuigend dat je geen enkele kans krijgt om in te dommelen én om te beseffen dat Air eigenlijk een amusante maar gladde Nike-commercial is.

>>Klap

In zijn vijfde film als regisseur schetst Ben Affleck hoe talentscout Sonny Vaccaro (Matt Damon) erin slaagde om het jonge baskettalent Michael Jordan te laten tekenen bij Nike. Een sportdrama voor de fans van Jordan en Moneyball.

Regie Ben Affleck
Cast Matt Damon, Ben Affleck, Viola Davis
Speelduur 1u52
Vanaf 5 april in de bioscoop