17.05.2019
AED Studios in Lint lanceert opvallend initiatief tijdens Cannes
AED Studios kan sinds de start vijf jaar geleden een mooi palmares aan gerealiseerde internationale filmprojecten voorleggen. Grote producties zoals Kursk, A Quiet Passion, I Kill Giants en Iron Sky, The Coming Race werden opgenomen in de Lintste filmstudio’s.
Met een opmerkelijk nieuw initiatief dat ter gelegenheid van het Cannes Film Festival wordt voorgesteld, wil CEO Glenn Roggeman nog meer internationale producties aantrekken en België verder op de kaart zetten in de wereldwijde filmindustrie.
Met 16 professionele studio’s en tal van faciliteiten beschikt AED over het grootste filmstudio complex in de Benelux en het meest complete en ecologische in Europa. Er werd recent meer dan 12 miljoen euro bijkomend geïnvesteerd in de afwerking en de modernisatie van de gebouwen en de installaties, inclusief de 22 meter hoge Studio 12 van 3200m2 met watertank.
Het complex beschikt over een totaalinfrastructuur, inclusief backstage zones, magazijnen, naaiateliers, post-productie infrastructuur, restaurants en zelfs een helihaven. En via AED Rent beschikt men eveneens over de grootste set ‘ARRI Skypanel’ LED-filmlicht ter wereld.
Vandaag is het bedrijf klaar voor de volgende fase en wil het producties budgettair tegemoet komen door de studio’s en faciliteiten zonder directe financiële inbreng ter beschikking te stellen aan filmmakers. Dit gebeurt door eventueel gebruik te maken van de Belgische Tax Shelter en de regionale ondersteuning via Screen Flanders, aangevuld met een unieke ‘Gap Financing’ oplossing die door AED werd uitgewerkt. De producent moet hierdoor geen budget voorzien voor de studiohuur en de randfaciliteiten zoals loges, magazijnruimte en zelfs stroomverbruik.
AED Studios is het enige private studiocomplex in Europa dat zo ver wil gaan om producenten te overtuigen om voor België te kiezen om hun film te komen draaien. Op deze manier kan de Belgische economie mee genieten van de 40 miljard euro die jaarlijks wereldwijd door de filmindustrie wordt gespendeerd.
Een filmproductie omvat namelijk veel meer dan enkel producenten, regisseurs en acteurs: het genereert een enorme economische activiteit waar tal van sectoren wel bij varen: chauffeurs, cateraars, hotels, decorbouwers, stylisten, post-productiebedrijven, enzovoort.
De cast en crew spenderen dan ook nog eens een bijkomend budget in de lokale economie tijdens de vrije uren. Door dit initiatief te combineren met de voordelen die de Belgian Tax Shelter en de regionale subsidiemogelijkheden bieden, gelooft CEO Glenn Roggeman dat hij met deze nieuwe strategie de filmindustrie in België een enorme boost kan geven.
Een film produceren brengt heel wat uitdagingen met zich mee, zeker op financieel vlak. Het grootste gedeelte van het project moet vooraf gefinancierd worden, zelfs al komt de film vaak pas jaren later in de zalen waardoor er opbrengsten worden gegenereerd. Producenten ‘shoppen’ daarom wereldwijd om te zoeken naar de meest kostenefficiënte regio met professionele faciliteiten om films in te blikken.
AED Studios wil de studio’s en de faciliteiten ter beschikking stellen zonder dat de producent daar een aanzienlijk deel van zijn budget voor moet reserveren. In de vorm van een ‘gap financing’ formule biedt dit model 100% zekerheid en veiligheid voor de producent, wat het financiële resultaat van de film uiteindelijk ook zal zijn.
Glenn Roggeman: “In de afgelopen jaren heb ik de filmwereld zeer goed van binnenuit leren kennen en heb ik de kijkhoek van een producent als ondernemer leren begrijpen. Er liggen duizenden scenario’s te wachten op verfilming, maar uiteraard moeten alle parameters juist staan en moet ook het financiële plaatje kloppen.”
“De huurgelden van filmstudio’s en bijhorende faciliteiten zijn uiteraard een aanzienlijk deel van het budget dat vooraf moet ingecalculeerd en betaald worden, lang voordat het project begint te renderen. Met de optie om met ons vooraf een overeenkomst te sluiten, wordt de factuur van de studiohuur geen uitgave maar een investering voor de producent. En AED Studios is vandaag financieel gezond waardoor ik het als CEO verantwoord vind om dit berekend risico te nemen en de return-on-investment uit te stellen tot wanneer de film gereleaset wordt en inkomsten genereert.”
“Elke filmproductie is een creatieve economische motor die werkgelegenheid en lokale uitgaven creëert en ik wil dat we met AED Studios België verder op de kaart zetten als filmland. Creativiteit en technologische innovatie, daar moeten we meer en meer op inzetten: onze binnenlandse economie zal er wel bij varen en het zorgt voor een internationale uitstraling van ons land.”
Er zijn uiteraard een aantal voorwaarden gekoppeld om van deze formule gebruik te kunnen maken en alle projecten dienen goedgekeurd te worden door de AED Studios directie na evaluatie van de online aanvraag.