Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.07.2014

Adil El Arbi en Billal Fallah verfilmen Dirk Bracke’s Black en Back

door Jimmy Van der Velde

Op 23 juli start het jonge, beloftevolle regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah in hartje Brussel met de opnames van Black, een langspeelfilm gebaseerd op de populaire boeken Black en Back van jeugdauteur Dirk Bracke.

Black vertelt een rauwe verhaal van het vijftienjarige meisje Mavela – zwart en lid van de gevreesde Brusselse jeugdbende Black Bronx.  Ze wordt brutaal gedwongen om te kiezen tussen loyaliteit en liefde wanneer ze halsoverkop verliefd wordt op een Marokkaanse jongen uit de rivaliserende gang 1080.  Maar één ding leert Mavela snel: eens een bendelid, altijd een bendelid. Bij de Black Bronx geraak je nooit meer weg.

De film is een introductie in de meedogenloze wereld van de jeugdbendes.  Een stadsfenomeen dat erg actueel is.  De film Black is rauw, realistisch en tegelijk romantisch.  Een herkenbaar drama over onmogelijke liefde. Gedurende 30 dagen strijkt de filmploeg neer in een aantal Brusselse wijken.  De jonge acteurs werden allen via streetcasting gevonden. Het scenario werd geschreven door Nele Meirhaeghe (Bo, Danni Lowinski, De Ridder, Loslopend Wild, etc.).

Het regisseursduo won eerder prijzen met hun kortfilm Broeders op het Filmfestival van Gent en het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven.  Bovendien kregen ze ook de VAF Wildcard voor fictie waarmee ze hun eerste langspeelfilm Image maakten. Black wordt hun tweede langspeelfilm.

Bron: Kinepolis Film Distribution