Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.04.2021

Actrice die Marlon Brando’s The Godfather-Oscar weigerde openhartig over gevolgen

door Vertigo

Tijdens de Oscaruitreiking van 1973 weigerde de Native American actrice Sacheen Littlefeather in naam van Marlon Brando zijn Beste Acteur-award voor The Godfather en zegt in de korte docu Sacheen: Breaking the Silence dat de stunt haar carrière beëindigde.

Brando stuurde Littlefeather naar de Oscars om de weergave van Native Americans in films aan te klagen. “Het was de eerste keer dat iemand tijdens de ceremonie een politiek statement maakte,” zegt de actrice.

“Het was ook de de eerste keer dat de show overal ter wereld werd uitgezonden,” vervolgt ze. “Daarom had Marlon voor die avond gekozen.”

Littlefeather zegt dat ze uitgejouwd werd toen ze het podium opkwam. “Later vernam ik dat John Wayne in de coulissen door zes bewakingsagenten in bedwang moest worden gehouden omdat hij me van het podium wilde sleuren,” zegt de actrice.

Ze voegt eraan toe dat Brando heel tevreden was met haar optreden, maar dat ze zich door hem in de steek gelaten voelde toen ze een golf van kritiek over zich heen kreeg.

“Ik kwam op de zwarte lijst terecht en werd overal afgewezen,” zegt Littlefeather. “Niemand wilde naar mijn verhaal luisteren of me een kans geven om te werken.”

Bron: Deadline