Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.08.2022

Actrice die Marlon Brando’s Oscar voor The Godfather ophaalde krijgt verontschuldiging

door Vertigo

Toen Marlon Brando zijn Oscar voor The Godfather won, ging hij die niet zelf ophalen. Hij stuurde de toen 26-jarige actrice Sacheen Littlefeather in traditionele indianenkledij naar de ceremonie om de prijs in zijn naam te weigeren. Dat leverde haar boegeroep, verwijten en bedreigingen op. Bijna vijftig jaar later biedt de organisatie achter de Oscars daar haar verontschuldigingen voor aan.

“Het misbruik dat je toen hebt ondergaan, was niet gerechtvaardigd en niet goed te praten”, schrijft de president van de Academy in een brief aan Littlefeather. “De emotionele beproeving en de schade die dit aan je carrière berokkende, kunnen we onmogelijk goedmaken. Je moed is te lang onderbelicht gebleven. Daarom bieden we je onze oprechte verontschuldigingen en grote erkentelijkheid aan.”

Onder meer Hollywood-icoon John Wayne moest tijdens de bewuste ceremonie bedwongen worden, anders was hij het podium opgestormd. Littlefeather laat weten dat de verontschuldiging onverwacht komt, maar ze is er heel blij mee.

Bron: THR