Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.06.2016

Academy pakt diversiteitsprobleem aan met nieuwe genodigden

door Margot De Palmeneire

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft een recordaantal van 683 mensen uitgenodigd om lid te worden. Bij die selectie stond diversiteit centraal. 46 procent van de uitgenodigden zijn vrouwen, 41 procent zijn gekleurden. Onder meer Emma Watson, Rachel McAdams, Idris Elba, Michael B. Jordan en John Boyega ontvingen een uitnodiging.

Na de #OscarsSoWhite-hetze beloofde de organisatie achter de Oscars het diversiteitsprobleem duchtig aan te pakken. Een belofte die ze nu met verve waar lijken te maken. Als iedereen dit jaar zijn of haar uitnodiging accepteert, zal het vrouwelijk aandeel in de Academy-ledenlijst van 25 naar 27 procent stijgen en het gekleurde aandeel van van 8 naar 11 procent.

Ook drie Vlamingen ontvingen een uitnodiging: regisseurs Dominique Deruddere en Sahim Omar Kalifa, en cameraman Jo Willems. Daarnaast hoort de Franstalige Marie-Hélène Dozo – vooral bekend als monteur van de gebroeders Dardenne – bij de gelukkigen. Zij vervoegen andere Belgen zoals monteur Nico Leunen en regisseurs Michaël R. Roskam en Felix van Groeningen als Academy-leden

Bron: VAF, Deadline

@margotdp