Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.11.2021

Aaron Sorkin verdedigt omstreden castings Nicole Kidman en Javier Bardem in nieuwe film

door Vertigo

Scenarist-regisseur Aaron Sorkin heeft gereageerd op de omstreden castings van Nicole Kidman en Javier Bardem als sitcomsterren Lucille Ball en Desi Arnaz in Being the Ricardos. Volgens sommigen lijkt Kidman niet genoeg op Ball, klinkt ze niet als haar en is de Spaanse Bardem niet geschikt om de Cubaanse Arnaz te vertolken.

“Ik heb Nicole en Javier van in het begin duidelijk gemaakt dat ze Lucille Ball en Desi Arnaz niet moesten imiteren,” zegt Sorkin. “Tot aan de eerste repetitie schreef ik hen dat ze de personages uit het script moesten spelen. Ik weet dat Nicole al even aan het oefenen was om Lucy’s stem na te bootsen en ik wilde haar dat besparen.”

Sorkin is er zeker van dat Kidman de harten van het publiek zal veroveren. “Ze zullen de zaal verlaten met het gevoel dat Nicole heel overtuigend was,” zegt hij.

Wat Bardem betreft, zegt Sorkin dat hij zich liet bijstaan door een Latijns-Amerikaanse castingconsulente. Zij zag er geen graten in om Bardem te casten, maar weigerde wel een Braziliaanse acteur. Volgens haar worden Brazilianen namelijk niet als latino’s beschouwd omdat ze Portugees spreken in plaats van Spaans.

“Ik wil de castingconsulente niet gebruiken als excuus,” zegt Sorkin. “Ik blijf van mening dat je een personage niet op een Spaanse of Cubaanse manier kan spelen, net zoals je een personage niet op een hetero- of homoseksuele manier kan spelen.”

“Sommigen vinden dat enkel homoseksuele acteurs homo’s zouden mogen vertolken, maar ik vind dat je enkel kan spelen dat je tot iemand aangetrokken bent,” vervolgt hij.

Sorkin voegt eraan toe dat hij Bardems casting niet te vergelijken valt met karikaturale blackface-rollen of Mickey Rooneys stereotiepe Japanse personage in Breakfast at Tiffany’s.

“Bovendien was niet enkel de castingconsulente het met me eens, maar had ook de Cubaans-Amerikaanse dochter van Lucy en Desi er geen probleem mee,” zegt Sorkin.

Bron: IndieWire