Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.01.2017

Aanvankelijk toch een crawl in Rogue One

door Marlies Hamal

Dat de originele cut van Star Wars-spin-off Rogue One en de bioscoopversie enorm verschillen, is ondertussen algemeen bekend. Er werden scènes geknipt, personages getransformeerd en het einde werd aangepast. John Gilroy en Colin Goudie, de monteurs van de prequel, bespraken nu de aanpassingen en veranderingen die zij doorvoerden in een uitgebreid interview met Yahoo.

Zo vertellen de editors dat er werd gekozen om de personages van een degelijkere introductie te voorzien. “Aan het begin werden scènes toegevoegd om bepaalde personages, zoals Cassian en Bodhi, beter voor te stellen”, vertelt Gilroy. “Cassians ontmoeting met de spion en Bodhi’s tocht naar Saw zijn scènes die werden toegevoegd.”

Ook Jyns intro werd aangepast om het verhaal een beter begin te geven. “Oorspronkelijk zag je de volwassen Jyn voor het eerst tijdens een vergadering”, aldus Goudie. “Dat was geen goede kennismaking met het personage. Dus besloten we haar zittend in een gevangeniscel te tonen en haar daar nadien uit te laten ontsnappen. Zo kwam ze wat rebelser over en werd het geheel entertainender.”

De finale viel eveneens ten prooi aan reshoots. “Er werd flink wat veranderd”, vertelt Gilroy. “Er gebeurt zoveel in de derde act. Je hebt een zevental verschillende locaties. Wat er waar gebeurde, werd stevig aangepast. We verschoven bepaalde dingen die de hoofdpersonages doen, laten we het daarbij houden.”

Tenslotte bestaat er volgens Goudie geen langere cut van de film en klopt het niet dat de originele versie veel langer was. “Ik denk dat de eerste cut niet veel afweek van de lengte van de uiteindelijke film. Misschien was hij 10 minuten langer. Ik kan het mij niet herinneren, want die versie dateert ondertussen van een jaar terug. Maar er is in ieder geval geen mythische versie van vier uur lang.”

Regisseur Gareth Edwards liet in een interview met Empire dan weer weten dat zijn Star Wars-spin-off oorspronkelijk net zoals de Episodes een opening crawl had. “In de eerste versie van het scenario stond een crawl”, onthulde de regisseur. “Maar tijdens een vergadering zes maanden voor de shoot, werd ons plots verteld dat er geen opening crawl zou zijn omdat dit een spin-off was. Eerlijk: aanvankelijk stond ik versteld. Ik wilde een crawl! Maar onze openingsscène is een beetje de crawl van de film, het is het opstapje. Het was maar een kleine opoffering om een Star Wars-film te mogen maken.”

Bron: Dark Horizons

Lees meer over: