05.12.2019
Aantal vrouwelijke regisseurs in Vlaanderen onder Europees gemiddelde
Volgens een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel werd slechts 16 procent van de Vlaamse films tussen 2006 en 2018 geregisseerd door een vrouw, schrijft Jeroen Struys in De Standaard. Het Europese gemiddelde ligt op 21 procent.
Ook 84 procent van de scenaristen in Vlaanderen waren mannen, net als 73 procent van de producenten, 91 procent van de monteurs en 95 procent van de directors of photography.
Professor Tim Raats van de VUB is geschrokken van de resultaten. Het aantal vrouwelijke masterstudenten film steeg namelijk op tien jaar tijd van 24 naar 48 procent.
De afgelopen vier jaar daalde het aantal vrouwelijke regisseurs echter van 20 naar 9 procent. Wat films die gesteund werden door het Vlaams Audiovisueel Fonds betreft, doen regisseuses en scenaristes het wel net iets beter.
VAF-CEO Erwin Provoost zegt dat Vlaanderen een achterstand moet inhalen en wijst erop dat er in de commissies die fondsen toewijzen tegenwoordig gendergelijkheid is en dat er rekening wordt gehouden met diversiteit.
In Zweden leidde een bewust initiatief alvast tot een stijging van de hoeveelheid regisseuses: ruim 50 procent in 2014 en 65 procent in 2016. Daar kwamen bovendien geen quota’s aan te pas.
Professor Raats denkt echter dat zowel het VAF als het Europese filmfonds Eurimages quota’s moeten opleggen. De doelstelling van Eurimages om 50 procent regisseurs te bereiken tegen 2020 strandt alvast op 36 procent.
Home-regisseur Fien Troch gelooft in gendergelijkheid, maar vindt dat kwaliteit daar los van zou moeten staan. “Ik had nooit het gevoel dat ik me meer moest bewijzen als vrouw, maar dat geldt mogelijk niet voor iedereen,” zegt ze.
Eva Cools, die onlangs haar regiedebuut Cleo maakte, heeft wel het gevoel dat ze zich soms sterker moet voordoen. Ze is echter ook geen fan van quota’s en stelt voor dat jonge studentes meer aangemoedigd worden.
Provoost is het ermee eens dat kwaliteit op de eerste plaats moet komen, maar voegt eraan toe dat gendergelijkheid en diversiteit aandachtspunten moeten blijven.
“In principe zou de uitstroom uit de filmscholen nu vrouwelijke regisseurs moeten opleveren,” zegt hij. “Ik wil nog niet denken aan een systeem van ‘penalties‘ voor producenten die hun huiswerk niet maken, maar als deze situatie over drie jaar nog onveranderd is, is er geen excuus meer.”
Bron: De Standaard