Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.01.2022

Aantal films van regisseuses daalde in 2021, maar aantal producentes steeg

door Vertigo

Volgens een rapport van het Amerikaanse Center for the Study of Women in Television and Film werd 12 procent van de 100 succesvolste 2021-films en 17 procent van de 250 succesvolste 2021-films geregisseerd door vrouwen. Dat is een daling van respectievelijk 4 en 1 procent in vergelijking met 2020.

Van alle belangrijkste functies achter de schermen, waaronder regisseur, scenarist en producent, werd er 25 procent ingevuld door vrouwen, in vergelijking met 23 procent in 2020. Dat komt omdat er meer vrouwen werden aangeworven als producenten en executive producers.

“Schijn bedriegt,” zegt Martha Lauzen van het Center for the Study of Women in Television and Film. “Hoewel Chloé Zhao vorig jaar de Oscar voor Beste Regisseur won voor Nomadland en Jane Campion dit jaar één van de favorieten is in die categorie voor The Power of the Dog, is het aantal vrouwelijke regisseurs gedaald.”

“Als we ons baseren op het handvol vrouwen die terecht succes hebben, trekken we mogelijk onnauwkeurige conclusies over de tewerkstelling van vrouwen in het algemeen,” vervolgt ze. “Vorig jaar werd er opnieuw meer dan 80 procent van de films door mannen geregisseerd.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: