Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.03.2016

A Perfect Day

door Ruben Nollet

Om overeind te blijven in onmenselijke omstandigheden moet je maken dat je je gevoel voor humor niet verliest. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Het zal in Auschwitz waarschijnlijk geen La vita e bella geweest zijn, maar zelfs daar zal occasioneel al eens gelach weerklonken hebben uit de barakken. Je humor opgeven is je hoop opgeven, zo simpel is het.

Geen wonder dus dat A Perfect Day niet alleen qua titel doorspekt is van de ironie. De film speelt zich af in Bosnië anno 1995, het laatste jaar van de bloederige burgeroorlog maar daarom niet het minst gewelddadige. Vraag dat bijvoorbeeld maar aan de Nederlandse blauwhelmen die in juli 1995 de inwoners van Srebrenica moesten beschermen. Die genocidegruwel houdt regisseur Fernando León de Aranoa buiten beeld, al krijgen we wel nu en dan de gevolgen te zien. Die schokkende momenten dienen als tegengewicht voor de speelse toon van de film, al kan het evengoed omgekeerd zijn.

De hoofdfiguren zijn NGO-medewerkers die in een Bosnische dorp arriveren om een waterput te zuiveren. Onverlaten hebben er ’s nachts een vadsig lijk in gedumpt en dat dreigt de plaatselijke watervoorziening voorgoed te vergiftigen. Alleen hebben de hulpverleners pech: het touw van de waterput breekt, waardoor ze hoogdringend naar een ander koord op zoek moeten. In een gebied dat het gewicht van een jarenlange oorlog op de schouders voelt, krijg je echter niet makkelijk medewerking.

Strikt genomen is A Perfect Day een harde noot om te kraken – sommige scènes komen aan als een stomp in de maag. De geestige galgenhumor, de absurde toestanden, de speelse tiktakdialogen en de rake vertolkingen van hoofdacteurs Benicio Del Toro en Tim Robbins zorgen er echter voor dat je niet helemaal moedeloos wordt.

A Perfect Day mag zich dan afspelen in oorlogstijd, hij is in de eerste plaats een hulde aan het werk en de zelfopoffering van NGO-leden. En dat is niets om cynisch over te doen.

>>KLAP

Humor en drama houden elkaar perfect in evenwicht in deze entertainende oorlogsfilm. Tim Robbins, Benicio Del Toro en Olga Kurylenko kibbelen er als NGO-medewerkers op los terwijl de Bosnische oorlog op zijn einde loopt. M*A*S*H is nooit ver weg.

Regie Fernando León de Aranoa
Cast Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko
Speelduur 1u46
Vanaf 16 maart in de bioscoop

@RubenNollet