Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.11.2016

Hoe Paul Schrader zich liet inspireren door Xavier Dolan

door Vertigo

Schrijver-regisseur Paul Schrader is met zijn zeventig jaar al een oude rot in het vak. Als scenarist van klassiekers Taxi Driver en Raging Bull geniet de man trouwens een meer dan legendarische status.

Toch haalt hij dezer dagen inspiratie bij jonge filmmakers. Vooral de manier waarop Xavier Dolan verschillende filmstijlen door elkaar gebruikt spreekt hem aan. Tijdens het maken van zijn misdaadfilm Dog Eat Dog met met Nicolas Cage en Willem Dafoe  in de hoofdrollen paste hij dezelfde techniek toe.

Schrader vroeg zich aanvankelijk af hoe hij vandaag de dag nog een dergelijke genrefilm moest maken zonder in herhaling te vallen of collega’s als Martin Scorsese, Quentin Tarantino en Guy Ritchie te kopiëren. Hij besloot alle genreconventies overboord te gooien en net als Dolan verschillende filmstijlen te vermengen.

“Vroeger moest een film homogeen zijn, elke scène moest er hetzelfde uitzien. Tegenwoordig kan je elke scène op een compleet andere manier draaien. Het ene moment film ik iets als cinéma vérité en het volgende als iets van Orson Welles”, verklaart de regisseur.

Als voorbeeld gebruikt Schrader een scène in een stripclub die gefilmd werd in zwart-wit. “Gewoon omdat het zeer lang geleden was dat iemand dat nog gedaan had.”

Bron: The Playlist