Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.08.2016

D’Ardennen is de Belgische Oscarinzending

door Steven Tuffin

Robin Pronts speelfilmdebuut D’Ardennen is dit jaar de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Dat maakte een jury van vier mensen uit het Belgische filmberoep vandaag bekend. De Vlaamse thriller met in de hoofdrol Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval, dingt mee voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.

D’Ardennen ging in september vorig jaar in wereldpremière op het filmfestival van Toronto, opende kort daarna het Film Fest Gent en was verder geselecteerd voor een rits festivals waaronder Rotterdam, Glasgow, Cleveland en Les Arcs. Sales agent Attraction Distribution wist Pronts debuut daarnaast te verkopen aan tal van landen waaronder Nederland, Zweden, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk alsook de Verenigde Staten waar distributeur Film Movement de film dit najaar uitbrengt in o.a Los Angeles en New York. Ondertussen zijn ook de Amerikaanse remakerechten van D’Ardennen verkocht terwijl er verder onderhandelingen lopen met Korea.

Vorige week raakte bovendien nog bekend dat D’Ardennen een van de 50 speelfilms is op de shortlist van de European Film Awards. Als officiële Belgische Oscarinzending kan Pronts drama over twee aan lager wal geraakte broers nu ook zijn Oscarkansen wagen.

Voor Bart Van Langendonck van Savage Film, de producent van D’Ardennen, is het niet zijn eerste Oscarcampagne nadat hij eind 2011-begin 2012 al ervaring opdeed met de nominatie van Michaël R. Roskams Rundskop. Indien D’Ardennen doorstoot in de Oscar-race, wordt het trouwens ook voor Veerle Baetens een terugzien met Hollywood nadat Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown in 2014 er zijn nominatie probeerde te verzilveren. Andere Belgische nominaties voor Beste Niet-Engelstalige Film waren er voor Dominique Derudderes Iedereen Beroemd! (2001) en Daens van Stijn Coninx (1993).

Of ook D’Ardennen zal meeschrijven aan de Belgische Oscargeschiedenis weten we pas later dit jaar. Alle films ingezonden voor de categorie van Beste Niet-Engelstalige Film worden de komende maanden bekeken door de leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences die zich inschreven voor het Foreign Language Committee. Afgaande op hun beoordelingen wordt een shortlist van maximaal negen speelfilms samengesteld die voor het einde van december bekend gemaakt wordt. Welke van die films effectief genomineerd worden voor de Oscars, wordt aangekondingd op 24 januari 2017. De uitreiking vindt vervolgens plaats op 26 februari.

De eerste Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film zoals we hem vandaag kennen, werd voor het eerst uitgereikt in 1956 en viert dit jaar dus zijn 60e verjaardag. De jury die de Belgische Oscarkandidaat koos, bestond dit jaar uit Juliette Duret van Bozar Cinema, regisseur Frédéric Fonteyne, scenariste Malin-Sarah Gozin en regisseuse Nathalie Basteyns.

Bron: VAF