Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.12.2015

Black-hoofdrolspeelster bij Shooting Stars in Berlijn

door Jimmy Van der Velde

Martha Canga Antonio, die haar acteerdebuut maakte als Marvela in de speelfilm Black, is één van de tien meest beloftevolle jonge Europese acteurs en actrices die tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn (11-21 februari) als de European Shooting Stars van 2016 worden voorgesteld. Het initiatief is een springplank voor jong acteertalent uit Europa en lanceerde eerder al de carrière van acteurs als Daniel Craig, Carey Muligan, Alicia Vikander, Daniël Brühl en Matthias Schoenaerts. De internationale jury heeft het in zijn rapport over de “perfecte timing, moed, vastberadenheid en het aangeboren acteertalent” van de jonge actrice.

Een jury van filmexperts selecteerde haar uit 24 kandidaten die voorgedragen werden door de leden van European Film Promotion (EFP), het Europese filmpromotienetwerk dat het Shooting Stars initiatief organiseert. De jury bestond dit jaar uit de Deense Rie Hedegaard, o.a. verantwoordelijk voor de casting van Thomas Vinterbergs Festen en Submarino, de Italiaanse producente Marta Donzelli (Le quattro volte, Una via a Palermo), Duits filmjournalist en monteur Tobias Kniebe, Grieks regisseur Constantine Giannaris en de Roemeense actrice Anamaria Marinca (4 Months, 3 Weeks and 2 Days, Fury, Hinterland).

“We kregen films te zien van over heel Europa, boordevol frisse gezichten en nieuwe stemmen die de diversiteit en vitaliteit binnen de Europese cinema verbeelden”, getuigt de jury. “Martha brengt in Black een opmerkelijk debuut als een moderne Julia.”

“Nooit gedacht dat een buikgevoel me tot in Berlijn zou brengen”, reageert een enthousiaste Canga Antonio op het nieuws.

Naast de jonge actrice bestaat de Shooting Stars-lichting 2016 uit Lou de Laâge (Frankrijk) o.a. bekend van L’attesa en Respire, Jella Haase (Duitsland) die o.m. te zien was in de met Vlaanderen gecoproduceerde reeks The Team, Reinout Scholten van Aschat (Nederland) die te zien is Borgman en De Heineken ontvoering, Atli Óskar Fjalarsson uit IJsland (Sparrows), de Italiaanse Sara Serraiocco (Salvo), María Valverde (Spanje) die meespeelde in Exodus: Gods and Kings, Kacey Mottet Klein (Zwitserland) die de hoofdrol vertolkt in het met Vlaanderen gecoproduceerde Keeper, Daphné Patakia uit Griekenland (Interruption) en Tihana Lazović uit Kroatië (The High Sun). Alle tien zijn ze uitgenodigd op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar ze niet alleen voorgesteld worden aan pers, publiek en de aanwezige filmprofessionals, maar ook aan tal van workshops en events deelnemen en casting directors, agents en filmmakers kunnen ontmoeten.

Al vanaf de wereldpremière van Black in Toronto wist de prestatie van Canga Antonio de nodige aandacht te trekken. Haar vertolking als de vijftienjarige Mavela die verstrikt geraakt in haar gevoelens voor een jongen van een rivaliserende bende en haar loyaliteit tegenover haar eigen groep, leverde haar op de toonaangevende Amerikaanse website IndieWire een plaats op in het lijstje van ‘negen acteurs om in de gaten te houden’. Afgelopen maand werd de actrice nog bekroond met de prijs voor Beste Actrice op het Black Nights Film Festival in Tallinn.

Martha Canga Antonio werd voor European Shooting Stars voorgesteld door Flanders Image, de internationale promotiedivisie van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) die mee aan de wieg stond van EFP. Het managementkantoor van Ken Lambrechts begeleidt Canga Antonio bij de verdere uitbouw van haar carrière in België en op internationaal niveau.

Bron: VAF