Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.06.2015

Copain wint Gouden Zwaan in Cabourg

door Jimmy Van der Velde

Copain, de kortfilm van Jan en Raf Roosens heeft dit weekend de Gouden Zwaan voor Beste Korte Film gewonnen op het Festival du Film in het Franse Cabourg (10-14 juni). Voor hoofdrolspelers Felix Meyer en Anne-Laure Vandeputte was er eveneens een Speciale Vermelding.

Copain ​was vorige maand nog in competitie te zien op het Filmfestival van Cannes en krijgt eind deze week zijn Noord-Amerikaanse première op Shortfest, het Internationaal Kortfilmfestival van Palm Springs (16-22 juni).

In de film – die net geen 15 minuten duurt – draait alles rond Fré, een adolescent die zich gevangen voelt tussen twee werelden: die van zijn welgestelde, conservatieve ouders en deze van zijn vrienden afkomstig uit een sociale woonwijk. Hij slaagt er in om beide werelden van elkaar gescheiden te houden, tot hij verliefd wordt.

Naast Felix Meyer en Anne-Laure Vandeputte zien we o.a. Hicham Mallouli, Desmond Badu, Jan Hammenecker en Jeanne Dandoy.

Voor het scenario van Copain tekenden Sanne Nuyens en Bert Van Dael die eerder ook al Rotkop schreven, de vorige kortfilm van Jan en Raf Roosens. Grimm Vandekerckhove verzorgde de fotografie, Matthias Hillegeer het geluid, Tom Schiltz de art direction en Maarten Janssens de montage. Raf Keunen, o.a. gekend voor zijn werk voor Michaël R. Roskams Rundskop, componeerde de originele score van de film. Producers zijn Caroline Van Ranst en Danaé Van Vyve voor het Antwerpse productiehuis Rococo.

Naast Copain werd ook het met Vlaanderen gecoproduceerde Zurich van Sacha Polak bekroond in Cabourg; de film kreeg er de Speciale Prijs van de Jury.

Bron: VAF