Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.01.2015

Budascoop brak bezoekersrecord in 2014

door Steven Tuffin

Kortrijk, 6 januari -Kunstencentrum BUDA runt, naast een werkplek voor artiesten en podiumfestivals als Kortrijk Congé, Buda Vista en Next, sinds 2006 drie filmzalen in Budascoop. Het aanbod van BUDA is aanvullend op dat van Kinepolis. BUDA richt zich vooral op kwaliteitsvolle auteurscinema uit de hele wereld, zet reeksen op rond bv. Italiaanse cinema, cultfilms of klassiekers en ontwikkelt sinds 2014 ook acties voor gezinnen met een maatschappelijk kwetsbare positie.

Die aanpak werpt haar vruchten af. Sinds de opstart van de gerenoveerde Budascoop in 2006 kwamen nooit eerder zoveel filmliefhebbers over de vloer. Dat waren er vorig jaar 39.400, bijna 8.000 toeschouwers meer dan in 2013. Ook het topjaar 2004 (toen er een stormloop was voor de kaskraker La Meglio Gioventu) werd met meer dan 2.000 bezoekers verbeterd.

Lieve Vankeirsbulck, filmprogrammator: “Dat is des te opvallender, omdat er dit jaar niet echt grote kaskrakers waren. Wel waren er dit jaar 200 vertoningen meer dan in 2013, o.a. door de invoering van ‘after work-vertoningen’ om 17u op woensdag, donderdag en vrijdag, én omdat we steeds meer gevraagd worden door organisaties om samen te werken rond specifieke films of thema’s.”

Best bekeken films in de Budascoop in 2014 waren Boyhood (2.335 bezoekers), The Grand Budapest Hotel (1.959 bezoekers) en Nymphomaniac – part 1 (1156 bezoekers).

Ook het aantal kinderen dat de Budascoop bezocht, nam erg toe: meer dan 8.600 kinderen kwamen er in contact met cinema. Hannah Maddens, publieksmedewerker bij kunstencentrum BUDA: “Het aantal schoolvoorstellingen blijft stagneren sinds de invoering van de maximumfactuur, maar in 2014 werd het aanbod voor kinderen buiten de schooluren fors uitgebreid. Naast de succesvolle ontbijtfilms, startten we vorig jaar cineMAATjes op woensdag- en zondagnamiddag. Door een samenwerking met Streekfonds West-Vlaanderen en OCMW, kunnen maatschappelijk kwetsbare gezinnen gebruik maken van een sociaal tarief. Zo bereikten we bijna 500 kinderen die zelden de kans krijgen om naar de film te gaan. Tegelijk is het voor BUDA een concrete manier om Kortrijkzanen van andere culturen over de vloer te krijgen. Ook ons kinderaanbod tijdens de recente kerstvakantie was een shot in de roos.”

Budascoop is één van de weinige stadsbioscopen die Vlaanderen nog rijk is. Die staan de laatste jaren, o.a. door het uitgebreide betaaltelevisie-aanbod, behoorlijk onder druk. Het feit dat nu toch steeds meer mensen gaan voor de echte cinema-ervaring en daarbij ook bewust kiezen voor het minder commerciële aanbod, is opvallend.

De bioscoop die in april 1975 in de Kapucijnenstraat 10 geopend werd als Pentascoop, was de voorloper van de grote Kinepolis-complexen maar blijft ondertussen, na bijna 40 jaar, een arthouse-bioscoop die stevig stand houdt.

Het programma van de Budascoop vind je op www.budakortrijk.be.

Einde persbericht