Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

31.12.2014

Het 2014-filmlijstje van Steven Tuffin

door Steven Tuffin

De opzet was simpel: we stelden vijf vragen over het afgelopen filmjaar aan bekende en minder bekende filmliefhebbers. De antwoorden waren even verrassend als talrijk. Een deel van het resultaat vind je in ons zevende nummer, de rest publiceren we met trots online. Vandaag is het de beurt aan…

Vertigo-hoofdredacteur Steven Tuffin!

Favoriete film

Guardians of the Galaxy. Sta me toe me dit jaar te verliezen in puur popcornplezier. Deze eerste volledig geslaagde Marvelproductie is de Star Wars-episode die George Lucas nooit heeft kunnen maken. De ensemblecast is magisch en bevat met Chris Pratt een ontzagwekkende rising star(lord). Voormalig B-regisseur James Gunn maakt indruk met zijn meeslepend scenario en geïnspireerde mise-en-scène. Voeg daar bovendien nog heerlijke humor, betoverende visuals, oprechte emotie en een onvergetelijke soundtrack aan toe, en je krijgt het perfecte recept om — al is het maar even — te ontsnappen aan je dagelijkse zorgen.

https://www.youtube.com/watch?v=crIaEzXgqto

 

Onvergetelijkste scène

De verzuchting van Patricia Arquette in Boyhood dat ze meer van het leven had verwacht, de dreigend-ontroerende confrontatie in de bangelijke boomhut tussen Sam en Kai in Welp: aan onvergetelijke scènes duidelijk geen gebrek in 2014. Ik laat mijn keuze echter vallen op het ‘Alles Komt Goed’-moment in Xavier Dolans Mommy, de droomachtige sequentie waarin het titelpersonage fantaseert over een normale toekomst met haar adhd-zoon. Simpel en kort, maar oh zo herkenbaar voor iedereen die de grond al eens onder zijn of haar voeten heeft voelen wegzakken.

 

Beste Vlaamse film

The Drop. Natuurlijk weet ik dat ik hier vals speel, maar je kan moeilijk minder dan apetrots zijn op de eerste langspeelfilm die een regisseur ‘van bij ons’ voor een grote Amerikaanse studio draaide. Michaël R. Roskam en visuele bondgenoot Nicolas Karakatsanis ruilden hun Rundskop-quickstep in voor een zinderende slow richting een mean motherfucker van een uppercut.

 

Lievelingsacteur/actrice:

Jake Gyllenhaal kwam met zijn prachtprestaties in Enemy en Nightcrawler dicht in de buurt, maar Robert Pattinson maakte het meeste indruk met zijn vertolking van een tragische nitwit in het crimineel onderschatte The Rover. Van Kempische kassierster (Groenten uit Balen) over stoute kat (Pim en Pom: Het grote avontuur) tot scream queen extraordinaire (Welp): is er een rol die Evelien ‘Miss Cinemaprésence’ Bosmans niet aankan?

 

Opmerkelijkste trend/hype

Als er één hype is die je het afgelopen jaar wel degelijk mocht believen, was het overduidelijk Vertigo. Inderdaad, eigen lof stinkt, maar ik kan nog steeds niet geloven wat ons — toch niet bepaald gigantische — team reeds verwezen lijkt heeft. Dat 2015 nog meer, veel meer duizelingwekkende dosissen cinema mag opleveren!

@Waanzinema