Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.12.2014

Penguins of Madagascar

door Ewoud Ceulemans

Spin-off-films maken, het blijft een risico. Niemand vond dat het personage van de gelaarsde kat geen meerwaarde bood in de Shrek-sequels, maar wie herinnert zich nog diens eigen bioscoopfilm, Puss in Boots? En gaat iemand het onrechtvaardig noemen dat The Lion King 3: Hakuna Matata een straight-to-dvd-release was?

Net als Timon en Pumbaa hadden de doldwaze pinguïns uit de Madagascar-franchise trouwens een eigen tv-serie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze langspeler meer van een extra lange episode heeft dan van een volwaardige bioscoopfilm.

Het dunne verhaaltje draait nog steeds rond de klungelige maar eindeloos creatieve vetganzen Skipper, Kowalski, Rico & Private. Door hun schattigheid hebben ze zich de toorn van de weinig geliefde octopus Dave op de hals gehaald: om zich te wreken, wil hij hen transformeren tot afzichtelijke monsters.

Die erg beperkte premisse is vooral een excuus om de pinguïns in de ene absurde situatie na de andere te kunnen plaatsen: ze vechten met zeeluipaarden op een scheepswrak, lopen al jodelend door de jungle en vliegen met gondels door de lucht in Venetië. Dat soort non-stop slapstickactie is ongetwijfeld leuk entertainment voor de allerkleinsten, maar wij, verwend en hebberig als we zijn, misten een spannend verhaal, een emotionele kern of slimme grappen.

Wanneer de makers zichzelf toch uitdagen om een iets hoger en volwassener niveau te bereiken, zijn ze wel érg snel tevreden. Zo steken ze hun film vol met overdreven duidelijke James Bond-verwijzingen (grote laserstralen, een verzameling octopussen als slechterik, een Goldfinger-scène in Fort Knox) en erg flauwe woordmopjes met acteursnamen (‘Nicolas, cage them!’ of ‘Kevin, bake on!’).

Dat soort postmoderne spielereien hebben we de laatste tien jaar al té vaak gehoord en gezien om er nog mee te kunnen lachen. Hetzelfde geldt overigens voor een geflipte slechterik met de stem van John Malkovich of een hautaine Britse wolf met de stem van Benedict Cumberbatch.

Het team achter Penguins of Madagascar kiest duidelijk voor een erg jong doelpubliek, dat niets meer wil dan anderhalf uur oppervlakkig entertainment. Een makke koorddans!

>>KLAP

Wie na Madagascar 1, 2 én 3 nog steeds niet genoeg heeft van Skipper en zijn team knotsgekke vetganzen, weet waarheen. Perfecte kijkvoer voor de allerkleinsten die houden van een licht verteerbare animatiefilm boordevol actieslapstick.

Regie Simon J. Smith, Eric Darnell
Cast Tom McGrath, John Malkovich, Benedict Cumberbatch
Speelduur 1u32
Vanaf 3 december in de bioscoop

@Ewoud51