Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.11.2014

The Judge

door Vertigo

Maak het maar mee: je vervreemde vader staat terecht voor moord, en jij moet er als advocaat voor zorgen dat de man uit de cel blijft. Robert Downey Jr. ruilt zijn Iron Man-pak in voor een strak kostuum in The Judge, een rechtbankfilm met een overload aan familiale kwesties.

Hank Palmer is een simpele Amerikaan die het in de grote stad gemaakt heeft als advocaat. Wanneer zijn moeder plots overlijdt, keert hij tegen wil en dank terug naar zijn heimat. Daar komt hij oog in oog te staan met zijn vader, de rechter van het dorp, die hij al jaren niet gezien heeft. Vlak voor hij weer huiswaarts keert, wordt zijn vader opgepakt op verdenking van moord. Het is aan Hank om hem vrij te pleiten en tijdelijk de strijdbijl te begraven.

Sinds The Soloist uit 2009 heeft Downey Jr. zich niet meer aan drama’s gewaagd en dat merk je. Het typische too cool for school-persona waarmee hij Iron Man-alter ego Tony Stark karakteriseert, steekt ook hier de kop op, zij het volledig misplaatst. Je kan je afvragen wat Downey Jr. ertoe gedreven heeft om een film te maken waarvoor hij vroeger waarschijnlijk zijn neus  zou hebben opgehaald. Toch niet de kans om van jetje te geven met de bevallige Leighton Meester?

Het schoentje knelt hoofdzakelijk op verhalend vlak. Regisseur David Dobkin legt de focus niet op de interessante rechtzaak, maar op het melige achtergrondverhaal. Zelfs van de meest intense rechtbankscènes maakt hij een therapeutisch vader-zoonmoment, wat het ritme niet bepaald ten goede komt.

Ons verdict? The Judge is een degelijke film voor een luie zondagmiddag, maar bevat niets dat je nog niet eerder zag.

>> KLAP

David Dobkin kiest na Wedding Crashers en The Change-Up voor wat zwaarder materiaal met een rechtbankdrama dat meer August: Osage County is dan The Accused. Het gekibbel tussen de twee ijzersterke Roberts krijg je er gratis bij.

Regie David Dobkin
Cast Robert Downey Jr, Robert Duvall, Vera Farmiga
Speelduur 2u20
Vanaf 22 oktober in de bioscoop

@TomRouvrois