Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.11.2014

Sterren kijken met Ewoud Ceulemans

door Ewoud Ceulemans

Met Interstellar levert blockbusterkoning Christopher Nolan een van de meest uitdagende en ambitieuze sciencefictionfilms in tijden af. Wij legden onze redactieleden en enkele Vlaamse filmpersoonlijkheden op de rooster en vroegen naar hun (minst) favoriete genregenoten.

To infinity and beyond met redactielid Ewoud Ceulemans.

Favoriete sciencefictionfilms

2001: A Space Odyssey (1968) van Stanley Kubrick

Iedereen die beweert dat hij 2001: A Space Odyssey volledig snapt, liegt. Zo simpel is het. Maar dat is ook meteen de grootste kwaliteit van deze eindeloos fascinerende sci-fiprent. Stanley Kubricks ultieme meesterwerk is complex en thougt-provoking, maar zo is topcinema nu eenmaal. Het fantastische camerawerk, de geweldige montage – de match cut met het bot en de satelliet is met recht en rede één van de bekendste uit de filmgeschiedenis – en een heerlijk bevreemdende vertelling: 2001 is het werk van een genie.

 

Solaris (1972) van Andrei Tarkovsky

De remake van Steven Soderbergh was lang niet slecht, maar het originele meesterwerk van de Russische cineast blijft een uitzonderlijke sci-fiparel. De eenzaamheid van ruimtevaarders werd zelden zo beklijvend vastgelegd als in het briljante Solaris. Deze arthouseklassieker is dan ook veel meer dan een film over kosmonauten: het is een tragische dissectie van de eenzame condition humaine in een steeds modernere wereld.

https://www.youtube.com/watch?v=R4vSPEDxGic

 

Blade Runner (1982) van Ridley Scott

Van Ridley Scotts omstreden scifi-epos Blade Runner bestaan maar liefst zeven (!) verschillende versies, en van meer dan de helft daarvan moet de regisseur zelf niets weten. Maar als je de juiste versie te pakken krijgt – zoek en vind The Director’s Cut of The Final Cut – krijg je een meesterwerk te zien. Scotts dystopische toekomst ziet er tegelijk fantastisch en angstaanjagend uit en Harrison Ford was nooit beter als de getormenteerde robotdoder Rick Deckard, die begint te twijfelen aan zijn eigen menselijkheid. En dan heb ik het nog niet over de geweldige bijrol van Rutger Hauer gehad.

 

Minst favoriete sciencefictionfilms

Armageddon (1998) van Michael Bay

Het desastreuze Armageddon is de film waarmee onheilsregisseur Michael Bay zichzelf op de kaart zette als maker van spectaculaire rommel. Een montage die je astronomische hoofdpijn bezorgt, een beeldvoering die je misselijk maakt en een soundtrack die je meer oorsuizingen bezorgt dan een noodlanding met een space shuttle: het zit allemaal in deze blauwdruk van Bays oeuvre.

 

A. I.: Artificial Intelligence (2001) van Steven Spielberg

We moeten de regisseur van Close Encounters of the Third Kind (1977), E.T.: The Extra-Terrestrial (1982) en zelfs War of the Worlds (2005) dankbaar zijn voor zijn indrukwekkende bijdrage aan het sciencefictiongenre, maar in Artificial Intelligence ging het toch mis. Alle verwijzingen naar Pinocchio ten spijt, kan je je maar moeilijk van de indruk ontdoen dat deze prent te veel met het hoofd en te weinig met het hart is gemaakt.

 

Moonraker (1979) van Lewis Gilbert

Door het daverende succes van Star Wars (1977) en Close Encounters of the Third Kind (1977) besloten de grote bazen van MGM blijkbaar dat het hoog tijd werd dat ook ’s werelds bekendste superspion de ruimte werd ingeschoten. Het resultaat is één van de meest van de pot gerukte films die je je kan inbeelden, en veruit de slechtste episode uit de James Bond-franchise.

 

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van Kid-regisseuse Fien Troch!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van redactielid Tom Rouvrois!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van regisseur Jan Verheyen!

Ontdek hier de (minst) favoriete scifi-films van redactielid Ruben Nollet!

@Ewoud51