Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.03.2014

Patriottische passies

door Jimmy Van der Velde

Marvel speelt duchtig met genres in zijn superheldenfilms. Zo ook in Captain America: The Winter Soldier. Tijdens een bezoekje aan Parijs verklaarden regisseurs en broertjes Anthony en Joe Russo zich nader. “De film combineert onze twee grootste passies: comics en paranoiathrillers.”

Op het eerste gezicht leek het een vreemde beslissing van Marvel om de gebroeders Russo aan te stellen voor de verfilming van het nieuwe avontuur van Captain America. Maar hoewel de twee hun strepen vooral verdiend hebben op televisie met populaire sitcoms als Arrested Developement en Community, blijken ze ook fanatieke stripfans te zijn. “Al vanaf ons tiende verzamelen we comics”, beweert Joe Russo. “Ik heb een gigantische collectie van duizenden strips. Je mag ons dus gerust fan boys noemen.”

De Russo’s volgen de avonturen van Captain America al van toen ze kleine spruiten waren. Toch hadden ze tijdens de ontwikkelingen van de film enkele aanmerkingen: “We hielden van Captain America, maar het personage bevatte elementen die volgens ons iets te oppervlakkig en patriottisch waren.” De oplossing van dat probleem kwam in de vorm Ed Brubakers verhaallijn omtrent The Winter Soldier. “Brubaker had een interessante visie op het universum van Captain America. Zijn comics hadden iets postmoderns, dat de mythologie op zijn kop zette.”

Naast een hart voor comics hebben de broers ook een voorliefde voor politieke thrillers uit de jaren ‘70. Dat kwam goed uit, want Marvel wilde een gelijkaardige genre-aanpak voor Captain America: The Winter Soldier. Voor Anthony Russo zijn films als Three Days of the Condor (1975) en Marathon Man (1976) pure nostalgie: “We keken er altijd samen naar met onze vader. Ze hadden een belangrijke invloed en hielpen ons begrip van film en filmtaal in het algemeen te ontwikkelen.” Dat ze hun liefde voor comics en paranoiathrillers uit de jaren ‘70 konden combineren, was dan ook heel speciaal voor het regisseursduo.

Three Days of the Condor als inspiratiebron is geen toeval. Captain America: The Winter Soldier kent plotgewijs enige gelijkenissen met de film van Sidney Pollack, en beide delen ze ook Robert Redford. Met film als Three Days en All The President’s Men (1976) op zijn cv is Redford een van de centrale figuren uit de toenmalige politieke thrillers. Rollen waar hij met plezier naar knipoogt in Marvels nieuwste heldenspektakel.

@TheJimeister