Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.07.2025

Israël vs. Palestina-interpretatie bezorgt Superman zoveelste online hetze

door Vertigo

Sinds de release van James Gunns Superman woedt online een felle discussie over vermeende politieke ondertonen in de film. Centraal staat de vraag of het conflict tussen de fictieve landen Bovaria en Jarhanpur een metafoor vormt voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Gunn ontkent die interpretatie, maar commentatoren aan zowel progressieve als conservatieve zijde blijven van zich laten horen.

In de film komt Superman tussenbeide wanneer het militaristische Bovaria zijn buurland Jarhanpur binnenvalt. Online wordt de film op uiteenlopende manieren geïnterpreteerd. Hasan Piker, een invloedrijke linkse commentator, stelt dat de film “onmiskenbaar” een analogie vormt met het Israëlisch-Palestijns conflict. Volgens Piker is de boodschap duidelijk “anti-Israël” en zouden makers die dat ontkennen “liegen”.

Aan de andere kant noemt Ben Shapiro, een conservatieve commentator, dergelijke interpretaties “absurd”. In een video stelt hij dat de film geen realistische gelijkenis vertoont met de situatie in Gaza en geen politieke agenda heeft. “Alleen mensen met een links wereldbeeld zouden hier een politieke allegorie in zien,” aldus Shapiro.

De discussie heeft geleid tot krantenkoppen als “Is de nieuwe Superman-film anti-Israël?” en “Gaat de film over de Israël-Hamas oorlog?”. Dat ondanks het feit dat regisseur Gunn al voor de release duidelijk maakte dat zijn script niets met het Midden-Oosten te maken heeft. 

In een interview met The Times of London zei hij: “Toen ik dit schreef, speelde het Midden-Oostenconflict niet. Ik heb bewust geprobeerd afstand te nemen van die vergelijking. Het gaat om een machtiger land dat een kwetsbare buur binnenvalt – puur fictief.”

Het is niet de eerste keer dat deze ‘Superman’-film ophef veroorzaakt. Eerder riep Gunns uitspraak dat Superman een “immigrant” is al politieke reacties op. Amerikaanse conservatieve media beschuldigden de film van “woke propaganda”. Sean Gunn, broer van James en acteur, verdedigde de visie: “Superman is een immigrant. Dat is Amerikaans.”

Ook voormalig Superman-acteur Dean Cain liet zich uit over Gunns uitspraken. Hij noemde het “een fout” dat de regisseur politiek stelling nam. De controverse bereikte zelfs het Witte Huis, waar een bewerkte Superman-poster opdook met Donald Trump als Superman, voorzien van de leus “The American Way”.