Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.10.2024

The Apprentice: Ali Abbasi schippert tussen feit en satire in jonge Donald Trump-relaas (recensie)

door Chris Craps

De Iraans-Deense cineast Ali Abbasi schetst in het derde deel van zijn officieuze monstertrilogie – Border en Holy Spider gingen vooraf – de relatie tussen een jonge Donald Trump en de corrupte advocaat Roy Cohn alias The Godfather of Dark Politics. Wie zijn geschiedenis een beetje kent, weet dat Abbasi geen onzin verkoopt.

De film toont de vreselijke erfenis van Roy Cohn (Jeremy Strong), de homofobe homoseksueel die onder meer Joseph McCarthy in zijn jacht op vermeende communisten bijstond. Trump (Sebastian Stan) was diep onder de indruk van deze paradoxale man omdat hij met alles wegraakte. Abbasi toont dat wat Trump vandaag de dag zegt en doet, teruggaat naar de aanpak van de gewetenloze, hypocriete Cohn.

The Apprentice is een bewust politieke film die balanceert tussen docufictie en satire. Abbasi blijft grotendeels bij de feiten en als hij dat niet doet, steunt hij op getuigenissen. Opvallend is dat hij Trump nooit belachelijk maakt, hij stelt hem zelfs vrij intelligent voor. De film entertaint omdat hij vol gitzwarte humor zit. De dialogen zijn spits, vooral die van Cohn. En er zijn ook visuele grapjes. Zo rijst de Trump Tower uit de grond nadat Trump zijn vrouw heeft verkracht.

Stan is prima als Trump, maar het is Strong die de show steelt. Hij is perfect gecast en verdient een Oscar voor een van de beste vertolkingen van het jaar. Sommigen zullen misschien struikelen over de (video)look. Abbasi vertelde daarover: ‘Ik las een review waarin de journalist mijn film vergeleek met a shitty tv-movie. Hij heeft gelijk.’

Absolute must-see!

>>Klap

Iraans-Deens regisseur Ali Abbasi toont hoe een jonge Donald Trump (Sebastian Stan) een mentor vond in Roy Cohn (Jeremy Strong), de corrupte advocaat die Joseph McCarthy nog had bijgestaan. Een satirisch docudrama dat een mooie aanvulling vormt op Citizen Cohn met James Woods.

Regie Ali Abbasi
Cast Sebastian Stan, Jeremy Strong, Martin Donovan
Speelduur 2u03
Vanaf 16 oktober in de bioscoop