Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.09.2024

Recensie-telex: Firebrand, Weekend in Taipei & Arcadian

door Chris Craps

Firebrand

Nadat hij zijn vijfde vrouw heeft laten onthoofden, trouwt de Engelse koning Hendrik VIII met Catherine Parr. Ze is belezen, schrijft zelf boeken en sympathiseert met het protestantisme. Wanneer ze in contact komt met haar jeugdvriendin, de protestantse predikante Anne Askew, beginnen de radicale katholieken tegen haar samen te zweren en de doodzieke, paranoïde Hendrik te overtuigen dat zijn vrouw een gevaar vormt voor de staat.

De Braziliaanse cineast Karilm Aïnouz levert met Firebrand een mooi in beeld gebracht kostuumdrama af dat echter een flink loopje neemt met de historische bronnen. Dat was ook de bedoeling, want Aïnouz brengt zoals dat tegenwoordig schering en inslag is een nadrukkelijke (en anachronistische) #MeToo-boodschap.

Parr wordt hier voorgesteld als het slachtoffer van een wrede, egocentrische, vraatzuchtige en aan gangreen creperende koning die omringd wordt door fundamentalistische en corrupte mannen. Om die insteek te doen kloppen, werden een aantal feiten flink verdraaid. De film kampt bovendien met de nodige miscasting. Gelukkig is er nog een fantastische Jude Law, die de monsterlijke vorst met een enorme gretigheid uitbeeldt.

Regie Karim Aïnouz
Cast Alicia Vikander, Jude Law, Eddie Marsan
Speelduur 2u00
Vanaf 25 september in de bioscoop

Weekend in Taipei

Deze actiefilm van George Huang  (Swimming with Sharks) is de eerste productie van EuropaCorp na de herstructurering van het het Franse bedrijf omwille van de financiële en gerechtelijke problemen van grote baas Luc Besson. Heel anders is dit flutdingetje echter niet, want dit is doorsnee Besson op zijn commercieelst.

Luke Evans krijgt eindelijk eens een hoofdrol als een DEA-agent die in de Taiwanese hoofdstad Taipei het logboek van een gangster moet ophalen. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Zo botst hij tijdens de transactie op een voormalig lief, toevallig de vrouw van de schurk.

Bessons scenario is banaal en simplistisch, maar dat is geen verrassing. De man achter de Taken-franchise mikt voor dit soort cinema altijd extreem breed. De enige scène die voor een beetje fun zorgt, is er eentje met potten en pannen.

Best te bekijken nadat je je brein volledig uitgeschakeld hebt.

Regie George Huang
Cast Luke Evans, Gwei Lun-mei, Sung Kang
Speelduur 1u54
Vanaf 25 september in de bioscoop

Arcadian

Arcadian is voor veelfilmer Nicolas Cage een zoveelste tussendoortje. Deze mix van sciencefiction en horror probeert niet eens origineel te zijn. Het concept is een variatie op A Quiet Place, maar hier reageren de monsters op licht in plaats van op geluid. Best handig, want dan kun je de wezens in het duister hullen en nooit duidelijk tonen.

Cage vertolkt een vader die in een apocalyptische wereld zijn twee zonen beschermt tegen wezens die bij nacht jagen. Wanneer een van de jongens rebelleert als een echte puber, zorgt hij ervoor dat de familie in de problemen raakt.

Veel kan dit in Ierland opgenomen filmpje niet gekost hebben. Decors zijn er amper, de monsters lijken op trillende stofzuigborstels van stofzuigers en Cage’ loon zal wel hebben meegevallen. Ook qua scenario en regie worden er geen potten gebroken. Wie mild is en/of graag B-films met een laag budget ziet, zal zich waarschijnlijk wel amuseren.

Regie Benjamin Brewer
Cast Nicolas Cage, Jaeden Martell, Maxwell Jenkins
Speelduur 1u32
Vanaf 25 september in de bioscoop