02.09.2024
Milano van Christina Vandekerckhove met Matteo Simoni in wereldpremière op Film Fest Gent 2024
Op 15 oktober beleeft Milano, het fictielangspeeldebuut van Christina Vandekerckhove, zijn wereldpremière op de rode loper van Film Fest Gent. De Gentse regisseur, bekend van haar bekroonde documentaire Rabot, maakt indruk met een intiem verhaal over de wankelende relatie tussen een alleenstaande vader en diens dove zoon.
Met Milano duikt Christina Vandekerckhove dieper in de verhalen die ook aan de basis lagen voor haar gelauwerde documentaire Rabot (2017). De Gentse regisseur volgde toen de laatste bewoners van drie sociale woontorens. Geïnspireerd door de moed van ouders die ondanks hun beperkte middelen hun kinderen op handen dragen, maakte ze met Milano haar fictiedebuut. Op 15 oktober, tijdens de 51ste editie van Film Fest Gent, beleeft de film zijn wereldpremière als deel van de sectie Gala & Specials.
Oproep tot mildheid
In Milano voedt Alain, gespeeld door Matteo Simoni, zijn dove zoon alleen op. Hij wil Milano een beter leven geven dan hij zelf ooit heeft gehad, maar ondanks de beste bedoelingen worden zijn onmacht en falen zichtbaar. De vader-zoonrelatie komt onder druk te staan wanneer Milano zijn biologische moeder wil ontmoeten. Vandekerckhoves fictiedebuut leest niet alleen als een oproep tot mildheid, maar toont ook de kracht van film om verhalen onder de aandacht te brengen die anders ongehoord blijven.
Dat geldt ook voor Vandekerckhoves vroegere werk. Nadat de Gentse regisseur afstudeerde aan het KASK met het ontroerende Home Video (2001), werkte ze enkele jaren als regisseur voor televisie en theater. Haar debuutfilm Rabot was meteen een schot in de roos. De warme blik waarmee ze de bewoners van de uiteenvallende Rabotwijk in beeld bracht, leverde haar de FFG North Sea Publieksprijs op en de Ensor voor Beste Documentaire. Met de bekroonde kortfilms Mia (2020) en Stella (2020) zette ze haar eerste stappen in de fictiefilm en volgde ze respectievelijk een thuisverpleegster op haar dagelijkse rondes en een gevangene die de verjaardag van zijn dochter vergeet.
Unieke samenwerking
Met Milano maakt Vandekerckhove niet alleen haar fictie langspeeldebuut, ze heeft ook een primeur in handen: het is de eerste Vlaamse langspeelfilm waarin een dove acteur de hoofdrol speelt en Vlaamse Gebarentaal prominent aanwezig is op het scherm. Met vertaalondersteuning door Visual Box – een Vlaams productiehuis gespecialiseerd in films en media voor, door en over dove mensen – begeleidde ze debuterend acteur Basil Wheatley, die in de huid kroop van het titelpersonage. De lessen uit deze unieke samenwerking werden gebundeld in een nieuwe handleiding, opgesteld met subsidies van de Vlaamse Minister van Cultuur, die als leidraad dient voor de inclusie van dove mensen in de filmindustrie en samenwerkingen tussen dove en horende filmmakers wil bevorderen.
Ook voor Matteo Simoni, die de rol vertolkt van alleenstaande vader, was het de eerste keer op een set waar Vlaamse gebarentaal een van de voertalen is. Na kaskrakers als Patser (2018), Zillion (2022) en Wil (2023) speelt hij in Milano een ingetogen en herkenbaar personage. Ook Alexia Depicker (Girl, Into the Night), Taeke Nicolaï (The Chapel) en Thibaud Dooms (Skunk) schaarden zich achter Vandekerckhoves fictiedebuut. Voor de montage kon de regisseur rekenen op Jan Van der Weken en voor de muziek op Stijn Ylode de Gezelle, die beiden ook meewerkten aan Rabot en Mia. De cinematografie was in handen van Frederic Van Zandycke, bekend van Het smelt (2023) en Ferry (2021).
Milano speelt vanaf 6 november in de zalen