Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.08.2024

Emilia Pérez: Jacques Audiard verrast met transgendergangstermusical die Cannes in lichterlaaie zette (recensie)

door Chris Craps

De Franse cineast Jacques Audiard verrast na gevarieerd werk als Un prophète, Dheepan en Les Olympiades opnieuw met Emilia Pérez. De Gouden Palm-winnaar wil nooit in herhaling vallen en ditmaal gooit hij het over een compleet andere boeg met een mix van musical, kartelthriller en transgenderdrama. Een beetje richting Almodovar dus, maar dan zonder zichzelf ook nog maar een piepklein beetje te verloochenen.

Deze Spaanstalige film gaat over Rita (Zoë Saldana), een advocate die ervoor zorgt dat gangsters en rijkaards die iets mispeuterd hebben vrijgesproken worden. Op een dag wordt ze ontvoerd en naar de kartelbaas Manitas (Karla Sofía Gascón) gebracht. Hij heeft een speciale opdracht voor haar: hem helpen onderduiken om op een discrete plaats in transitie te kunnen gaan. Als Emilia Pérez begint de voormalige drugsbaron zich helemaal anders te gedragen. Ze wil het goede doen en zoekt daarom contact met haar voormalige echtgenote Jessi (Selena Gomez) zonder te vertellen wie ze was.

Deze transgendergangstermusical is makkelijk af te doen als Audiards ridicuulste film tot op heden – of zou iemands moraliteit daadwerkelijk kunnen veranderen na een transitie? – maar de Franse cineast gaat zo innovatief te werk dat je vol verbazing blijft kijken. Om helemaal mee te zijn, moet je wel een beetje houden van Douglas Sirk-achtige melodrama’s én donkere musicals waarvan je geen enkel liedje kunt meezingen. Hoofdrolspeelster Karla Sofía Gascón is echter zo’n revelatie dat haar acteerprestatie alleen al de prijs van een bioscoopkaartje waard is.

>>Klap

Un prophète-regisseur Jacques Audiard verrast met een mix van gangsterfilm, musical en melodrama over een advocate die een kartelbaas helpt bij zijn transitie. Een mix van La virgen de los sicarios, Evita en La piel que habito.

Regie Jacques Audiard
Cast Zoë Saldana, Karla Sofía Gascón, Selena Gomez
Speelduur 2u12
Vanaf 28 augustus in de bioscoop

Lees meer over: