Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.08.2024

Upon Entry: Paspoortcontrole escaleert tot beklijvende thrillersituatie (recensie)

door Chris Craps

Wie ooit al een paspoortcontrole heeft meegemaakt in een Amerikaanse luchthaven en daarbij meer dan normaal ondervraagd werd door een overheidsagent, weet dat dit zeer ongemakkelijk kan zijn. Niet dat je iets misdaan hebt, maar de sinistere sfeer en de extreme kilheid, maken je enorm zenuwachtig, waardoor je toch ‘schuldig’ lijkt. Het uitstekende Upon Entry beschrijft die ervaring perfect.

De Spaanse Elena (Bruna Cusi) en de Venezolaan Diego (Alberto Ammann) besluiten samen een nieuw leven op te bouwen in Florida. In de luchthaven van Newark, New Jersey moeten ze eerst langs de paspoortcontrole voordat ze hun tussenvlucht kunnen nemen. Ze hebben hun migratiepapieren in orde laten maken door een advocaat en alles wijst erop dat de overstap slechts een uurtje zal duren. Het koppel wordt echter in een aparte ruimte geplaatst, waarin ze aan een verhoor worden onderworpen dat steeds draconischere proporties aanneemt.

Upon Entry is een echte dialoogfilm, die gedreven wordt door uitstekend acteerwerk. Je gaat helemaal mee in het realisme van de situatie en je identificeert je onmiddellijk met het koppel, wiens zenuwachtigheid je deelt. Één blik van Elena richting Diego na een onverwacht antwoord is genoeg om een thrillerachtige crisissituatie te doen ontstaan. De overheidsagenten kunnen immers doen en eisen wat ze willen in het niemandsland waar dit relaas zich afspeelt, want het grondgebied van de VS begint pas een tiental meter verder.

Enige minpuntje aan deze geweldig claustrofobische en verbale thriller zit hem in het slot. Dat wordt iets te overhaast gebracht door de debuterende regisseurs Alejandro Rojas en Juan Sebastián Vásquez, waardoor ze niet alleen een kans laten liggen, maar ook een beetje de geloofwaardigheid van het verhaal ondergraven.

Niettemin een flinke aanrader.

>>Klap

De Venezolaanse cineasten Alejandro Rojas en Juan Sebastián Vásquez schetsen in deze verbale thriller wat er gebeurt wanneer een buitenlands koppel in een Amerikaanse luchthaven wordt meegenomen voor een verhoor. Doet denken aan L’aveu van Costa-Gavras.

Regie Alejandro Rojas en Juan Sebastián Vásquez
Cast Alberto Ammann, Bruna Cusí, Ben Temple
Speelduur 1u17
Vanaf 14 augustus in de bioscoop

Lees meer over: