Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

31.07.2024

Recensie-telex: La piscine & Los colonos

door Chris Craps

La piscine

De gerestaureerde versie van dit Alain Delon-Romy Schneider-vehikel heeft zich een weg naar onze zalen gebaand. De film, die enkele jaren geleden een remake kreeg als A Bigger Splash met onder meer Matthias Schoenaerts, was decennia terug een enorm succes, maar maakt vandaag minder indruk.

La piscine lijkt wel een toneelstuk in openlucht. Schrijver Jean-Paul (Delon) en zijn vriendin Marianne (Schneider) krijgen in Saint-Tropez bezoek van Harry (Maurice Ronet), een vroegere geliefde van Marianne. Dat wekt gevoelens van jaloezie op bij Jean-Paul. Het conflict is best interessant, maar uiteindelijk weet regisseur Jacques Deray niet goed wat met het einde te doen. De film wordt dan een soort van halfbakken detectivefilm. La piscine zal vooral blijven hangen door het samenspel van Delon en Schneider, en de bloedmooie fotografie.

Regie Jacques Deray
Cast Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet
Speelduur 2u04
Vanaf 31 juni in de bioscoop

Los colonos

Deze arthousewestern van de Chileen Felipe Gálvez Haberle heeft wat weg van een Herzog. Drie mannen worden anno 1893 door de steenrijke zakenman José Menéndez uitgestuurd om het land in de Tierra del Fuego-archipel dat hij van de staat gekregen heeft op te eisen. Een van hen is een halfbloed die de bevelen van zijn blanke medereizigers opvolgt om te overleven.

De film is een vrije reconstructie van een van de reizen van de Schot Alexander MacLennan, die op bevel van Menéndez een uitroeiingscampagne begon onder de Ona-indianen. Haberle filmt de trip een beetje zoals de reis van Aguirre in de Herzog-klassieker: bijna als een documentaire en zonder klassieke dramatiek. Een interessante film voor wie wil bijleren over de geschiedenis van Chili en een vergeten genocide.

Regie Felipe Gálvez Haberle
Cast Mark Stanley, Camilo Arancibia, Benjamin Westfall,
Speelduur 1u37
Vanaf 31 juli in de bioscoop

Lees meer over: