Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.05.2024

Cannes-winnares klaagt Franse politica aan wegens transfobe uitspraken

door Vertigo

De Spaanse actrice Karla Sofía Gascón heeft de Franse extreemrechtse politica Marion Maréchal aangeklaagd wegens seksistische beledigingen over iemands genderidentiteit.

Nadat Gascón samen met haar collega’s de prijs voor Beste Actrice won op het Filmfestival van Cannes voor hun vertolkingen in Emilia Pérez, plaatste Maréchal op X dat “een man de prijs voor Beste Actrice heeft gewonnen” en beweerde de politica dat “links vrouwen en moeders probeert uit te wissen.” 

De post ontketende een online storm van kritiek door de LGBTQI+-gemeenschap en leidde tot een gezamenlijke aanklacht van zes organisaties tegen de politica wegens transfobe uitspraken. Gascón zou juridische stappen hebben genomen om gewicht te geven aan deze gezamenlijke aanklacht.

“Je kon in haar toespraak horen dat ze veel discriminatie heeft meegemaakt en ze had voorspeld dat haar overwinning voor veel transfobe commentaar zou zorgen op sociale media”, vertelt advocaat Etienne Deshoulières. Hij vertegenwoordigt Gascón en de zes organisaties.

Als Maréchal schuldig wordt bevonden aan transfobe beledigingen, riskeert ze een jaar celstraf en een boete van 30.000 euro. Indien ze schuldig wordt bevonden aan seksistische beledigingen vanwege iemands genderidentiteit, riskeert ze een geldboete van 3750 euro. Het wettelijk begrip van ‘seksistische beledigingen’ is in april 2023 in Frankrijk uitgebreid om ook transgender personen te beschermen.

Bron: Variety