Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.04.2022

Oekraïense filmstudio wordt schuilkelder tegen Russische luchtaanvallen

door Vertigo

De grootste filmstudio in Oekraïne, Film.UA, had al jarenlang een verlaten schuilkelder op zijn terrein in Kiev, een overblijfsel van eerdere conflicten. De verzegelde schuilkelder, die naast het uitgebreide kostuumdepartement ligt, bleef jarenlang ongebruikt.

Bij de start van de oorlog met Rusland werd de ruimte terug opengemaakt, zodat minstens negentig Oekraïeners beschutting konden zoeken voor de Russische luchtaanvallen.

Kateryna Vyshnevska, hoofd van ontwikkeling en coproductie voor Film.UA, vertelt hoe mensen op de eerste dag van de oorlog naar het werk kwamen, maar dat alles snel stilviel. Oorspronkelijk was het plan dat de studio, een herbruikte fabriek, als schuilplaats zou dienen voor werknemers van Film.UA.

“Maar dan werd het conflict steeds groter en groter”, zei Vyshnevska. “We hebben nu een gezegde in ons land: ‘Elke Oekraïner is nu een strijder of een vrijwilliger.’ Je kan niet gewoon toekijken.”

De oude schuilkelder werd ingericht voor opvang en stukken uit het kostuumdepartement werden gebruikt voor hulpverlening. Het cateringbedrijf van de studio zette kiosks op en werkte onafgebroken om voedsel te voorzien.

Vyshnevska heeft de stad nipt kunnen ontsnappen en reist nu Europa rond om op industrie-evenementen te spreken en de film- en tv-gemeenschap aan te sporen om met Oekraïne te blijven werken, zodat de lokale entertainmentindustrie de oorlog kan overleven.

Zoals de CEO van Film.UA Group, Victoria Yarmoshchuk, onlangs zei: “Oekraïne heeft geen nood aan genade, medelijden of steunbetuigingen. Wat het nodig heeft zijn nieuwe projecten, internationale samenwerkingen en jobs voor de mensen in de creatieve sector.”

“Op de eerste dag van de oorlog, beseften we dat content ons wapen is”, zei Yarmoschuk. “Oekraïense verhalen zijn geen lokale verhalen, ze kunnen overal begrepen worden. Het allerbeste dat de wereld nu kan doen, is met ons samenwerken.

Vertegenwoordigers van verschillende Oekraïense studio’s kwamen samen in Cannes tijdens een “Stand with Ukrainian Content Industry“-sessie en spoorden internationale spelers aan om oog te hebben voor hun industrie die bereid en beschikbaar is om te werken. Een belangijk doel is het creëren van een fonds dat idealiter bijdrages zou ontvangen van grote bedrijven zoals Disney en Netflix.

“Dit dient om jobs te creëren zodat we onszelf kunnen helpen en zodat Oekraïense vluchtelingen in Europa en de rest van de wereld naar huis kunnen gaan”, zei Vyshnevska.

“We hebben geen keuze: we moeten teruggaan en doen wat we doen”, ging Vyshnevska verder. “Als kanalen meer Oekraïense content kopen, helpt dat onmiddelijk. Als ze beginnen samen te werken met Oekraïners voor animatie of postproductie, dan zal dat ook helpen. We hebben een plan om terug aan het produceren te slaan en de industrie moet helpen.”

Bron: Deadline