Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.08.2021

Had brand Braziliaans filmarchief vermeden kunnen worden?

door Vertigo

In een opslagplaats van de Cinemateca Brasileira, het grootste nationaal filmarchief van Zuid-Amerika, in São Paolo is in de nacht van 29 juli een hevige brand uitgebroken.

Het is onduidelijk hoeveel en wat er precies is verloren gegaan, maar het archief bevatte zowel talloze filmspoelen als documenten en objecten van historische waarde.

Voor de medewerkers van de Cinemateca Brasileira komt de ramp niet als een verrassing. Ze waarschuwden reeds voor brand in een van de opslagplaatsen door gebrek aan technisch personeel.

Op de koop toe werden in augustus 2020 alle technische medewerkers van de Cinemateca Brasileira door de Braziliaanse overheid aan de deur gezet. Daardoor was het filmarchief zo goed als onbemand.

De Braziliaanse regisseur Kleber Mendonça Filho (Bacurau) nam het onlangs in Cannes op voor de Cinemateca Brasileira en reageert verbolgen op Twitter.

“Na een brand in het Nationaal Museum van Brazilië en meerdere noodkreten vanuit de filmgemeenschap werd er niets ondernomen,” schrijft hij. “Het voelt niet eens als een ongeluk aan.”

https://twitter.com/kmendoncafilho/status/1421014547079569408?s=20

Bron: BFI, Vulture