19.02.2021
Vertigo interviewt Charlotte Vandermeersch & Felix van Groeningen over nieuwe samenwerking
Regisseur Felix van Groeningen en actrice Charlotte Vandermeersch plannen een verfilming van Paolo Cognetti’s Italiaanse bestseller De acht bergen, die ze samen zullen regisseren.
Het tweetal werkte eerder samen aan van Groeningens Dagen zonder lief, The Broken Circle Breakdown en Belgica en zijn in dagelijkse leven een koppel.
Het project is ontstaan nadat van Groeningen van de Italiaanse producenten het voorstel kreeg om het boek te verfilmen. “Ik had het boek thuis liggen,” zegt van Groeningen aan Vertigo. “Ik heb het gelezen en vond het meteen geweldig. Het is helemaal mijn ding.”
De acht bergen speelt zich af in Italiƫ en gaat over de jarenlange vriendschap tussen een jongen uit de stad, Pietro, en een jongen uit de bergen, Bruno.
Volgens van Groeningen wilden de producenten oorspronkelijk een Engelstalige film maken die zich in de Verenigde Staten zou afspelen, maar de regisseur stond erop dat het boek in het Italiaans werd verfilmd.
Vervolgens begon van Groeningen aan het scenario en werd tijdens het schrijfproces vervoegd door Vandermeersch. “Ik was aangetrokken door de herkenbare thema’s van het boek,” zegt ze. “Het is geen ingewikkeld verhaal, maar wel heel genuanceerd en menselijk.”
Van Groeningen en Vandermeersch wilden al lang iets samen doen en De acht bergen bleek het perfecte project te zijn. “We hebben allebei gehuild tijdens het lezen,” zegt van Groeningen. “Dat schepte een band.”
“Bovendien verliest het hoofdpersonage zijn vader en zijn wij ook allebei onze vaders verloren,” vervolgt hij en Vandermeersch voegt toe dat ook het natuuraspect van het verhaal hen allebei aansprak.
“Zowel Felix als ik maken graag natuurreizen en het verhaal gaat over de relatie tussen de mens en de natuur,” zegt ze. “Het is als het ware een gevecht om de stadsmens terug met de natuur in contact te brengen.”
Voor Vandermeersch wordt De acht bergen haar regiedebuut. “Het was niet per se mijn ambitie of doel om achter de camera te staan,” zegt ze. “Als het juiste verhaal zich zou aandienen, stond ik er echter voor open.”
Vandermeersch noemt het idee om te gaan regisseren overweldigend, maar heeft een duidelijk doel voor ogen: “Als regisseur moet je met heel wat aspecten rekening houden. Je moet veel en soms moeilijke keuzes maken en ze tegenover de producenten kunnen staven.”
“Op het einde van de rit moet je echter al die verschillende aspecten tot de kern kunnen herleiden,” vervolgt ze. “Je moet voortdurend het overzicht bewaren.”
Voor van Groeningen wordt De acht bergen dan weer een aangename afwisseling na zijn Hollywooddebuut Beautiful Boy. “Dat was een fijne, spannende ervaring, maar naar het einde toe voelde ik me eenzaam,” zegt hij.
“Het is leuk om nu iets met mijn vriendin te kunnen doen,” vervolgt hij. “Ik heb ook gemerkt dat je in Europa als regisseur meer respect krijgt dan in de Verenigde Staten.”
“Voordat ik Beautiful Boy maakte had ik bovendien altijd mijn zin gedaan en dat was in Hollywood niet altijd het geval,” voegt hij eraan toe. “Zo ben ik ook graag betrokken bij de releasestrategie van een film omdat ik het belangrijk vind hoe hij het publiek bereikt.”
Verder denkt van Groeningen niet dat De acht bergen een andere ervaring zal zijn omdat hij niet alleen achter de camera staat. “Films maken is sowieso teamwork,” zegt hij.
Van Groeningen noemt zijn samenwerkingen met director of photography Ruben Impens en monteur Nico Leunen als voorbeeld. “Met Charlotte hebben we er nu gewoon nog een extra stem bij,” zegt de regisseur.
Van Groeningen en Vandermeersch zijn momenteel bezig met de casting en de opnames staan gepland voor de zomer en winter van 2021.
Voordat het zover is, zou het duo graag vloeiend Italiaans spreken en daarvoor volgen ze momenteel drie keer in de week les. “We zijn druk aan het studeren,” zegt van Groeningen. “Italiaans begrijpen gaat al vlot.”
“We kunnen onder elkaar een gesprek voeren in het Italiaans, maar op een filmset moet je veel specifieke termen hanteren,” voegt Vandermeersch eraan toe. “Jammer genoeg kunnen we door de coronacrisis niet vroeger naar ItaliĆ« gaan.”