Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.10.2020

Recensie Borat Subsequent Moviefilm

door Chris Craps

Het concept van de eerste Borat-film uit 2006 leek onmogelijk voor herhaling vatbaar. Niet alleen is het typetje van de klungelende Kazakse journalist intussen wereldberoemd, maar ook bedenker Sacha Baron Cohen heeft sinds de release van de eerste film een internationale carrière als acteur uitgebouwd en wordt nu vaak herkend. Daar heeft men echter wat op gevonden om de hindernissen te omzeilen en een degelijke sequel te maken.

Dat Borat Subsequent Moviefilm nooit het niveau van de originele film haalt, hoeft niet te verbazen. De enorme verassing die de eerste film bood, is hier helemaal weg. We zijn ook veertien jaar verder en de mix van fictie en verborgen camera kun je niet bepaald origineel meer noemen. Cohen had echter twee lumineuze ideeën: een sidekick introduceren die hem vervangt in situaties waarin men hem beslist zou herkennen en de roem van zijn personage gebruiken als een deel van het verhaal.

Jaren na zijn eerste avontuur in de VS verblijft Borat nog steeds in een goelag als straf voor het belachelijk maken van Kazakstan. Hij wordt onverwacht vrijgelaten en krijgt van de geheime dienst een bijzondere missie: een aap afleveren aan de Amerikaanse vicepresident Mike Pence uit sympathie voor president Trump. In de VS aangekomen ziet hij zich echter genoodzaakt de aap te vervangen door zijn minderjarige dochter Tutur. Het braaf kind, dat gewoon is om in een kooi te slapen, wil doen wat papa zegt, maar ontdekt toevallig dat vrouwen rechten hebben en denkt zelfs in de voetsporen van haar vader te treden.

Het personage van Tutur, vertolkt door de onbekende Bulgaarse actrice Maria Bakalova, heeft het enorme voordeel van anoniem te zijn (tot nu toe). Ze kon dus doordringen tot een clubje ultraconservatieve Republikeinse vrouwen en zelfs tot bij Trumps bekendste medestander – die zich momenteel beklaagt dat hij ooit een interview met een aantrekkelijke blondine uit Kazakstan heeft aanvaard.

Cohen moet zich in deze sequel flink vermommen en zijn maskerade is zo extreem dat je je afvraagt of er nog iemand in zijn valstrikken trapt. Blijkbaar wel, want hij weet zelfs samen met twee complottheoretici in lockdown te gaan. Dat levert wel een paar leuke grappen op, maar die en andere scènes halen nooit het niveau van het beste van Cohens serie Who Is America?.

Toch bevat Borat Subsequent Moviefilm een drietal ronduit briljante scènes die de film meer dan memorabel maken. En zelf al genereert deze sequel minder lachsalvo’s dan het origineel, hij schrijft geschiedenis als een van de weinige – zeg maar enige – vlijmscherpe politieke satires van de laatste jaren. Cohen haalt alles door de mangel waar hij de pest aan heeft: president Trump, conservatieve Amerikanen in het algemeen, Covid-19, Jeffrey Epstein en seksueel overschrijdend gedrag. Zelfs de ontkenning van de Holocaust krijgt een plaats.

Borat Subsequent Moviefilm zal dan ook heel veel mensen boos maken. Heerlijk toch!

>>Klap

De onnavolgbare Kazakse journalist Borat keert terug naar de VS om vicepresident Mike Pence het cadeau van zijn leven te schenken. Deze politieke satire valt enkel te vergelijken met de eerste Borat-film uit 2006.

Regie Jason Woliner
Cast Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Mike Pence
Speelduur 1u36
Vanaf 22 oktober op Amazon Prime