Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.08.2020

Recensie Bigfoot Family

door Chris Craps

Het is bewonderenswaardig wat de Belgische animatiefilmmaker Ben Stassen en zijn ploeg van nWave Pictures presteren. Niet dat ze op technisch vlak kunnen tippen aan Pixar of Dreamworks, maar ze leveren voor een beperkt budget toch behoorlijke producties af. En wat een ijver: op twaalf jaar tijd rolden er maar liefst negen langspeelfilms van de band. De nieuwste, een sequel op Bigfoot Junior (2017), heeft voor een keer geen last van Amerikaanse concurrenten, want die zitten op de coronabank.

Bigfoot Family focust zich nog steeds op Adam, de zoon van dokter Harrison alias Bigfoot. De jongen vindt het maar niks dat zijn vader een sterrenstatus heeft bereikt en zich uitriep tot de mannelijke, volwassen en enorm harige variant op Greta Thunberg. Bigfoot beschouwt lucratieve aanbiedingen als een zonde, maar beslist wel om in Alaska enkele groene jongens te steunen die een hypocriet oliebedrijf willen ontmaskeren. Hij verdwijnt echter wanneer hij de olievelden verkent, waarop Adam, zijn moeder en hun huisdieren meteen uitrukken.

De animatiekwaliteit van dit nWave-project is echt wel van een hoog niveau, zeker voor het budget van twintig miljoen dollar dat ze ter beschikking hadden. Het bedrijf heeft echter één groot probleem: men probeert te denken zoals hun Amerikaanse megaconcurrenten, waardoor hun films geen eigen identiteit hebben. In de meest ideale situatie zou een geheel eigen narratieve stijl een oplossing kunnen bieden, maar dat is niet zonder financieel risico. Nu zijn de verhalen echter niet verrassend genoeg om op te vallen tussen de projecten van de Amerikaanse reuzen.

Voor Bigfoot Family hoeven Stassen en co. zich niet te schamen, maar ik blijf hopen dat nWave Pixar ooit een beetje zal doen schrikken. Wie weet wordt Stassens volgende film, Chicken Hare, écht iets fris.

>>Klap

In het vervolg op zijn Bigfoot Junior laat de Belgische animatiefilmer Ben Stassen Bigfoots zoon Adam op zoek gaan naar zijn verdwenen vader. Ecologisch bewust sprookje vol actie, humor en thematische raakvlakken met Pixars Onward.

Regie Ben Stassen & Jérémie Degruson
Cast Roel Vanderstukken, Tuur Verelst, Lien Van de Kelder
Speelduur 1u32
Vanaf 5 augustus in de bioscoop

Lees meer over: