Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.12.2019

Martin Scorsese houdt pleidooi voor meer afwisseling in de bioscoop

door Vertigo

Voor The Irishman ging Martin Scorsese in zee met Netflix, naar eigen zeggen omdat de film er anders niet zou gekomen zijn. De regisseur heeft namelijk geen vertrouwen meer in het traditionele studiosysteem.

“De bioscopen zijn ingepalmd door superheldenfilms en daardoor is er geen plaats meer voor andere soorten films,” zegt hij. “Ik weet niet hoeveel films ik nog ga kunnen maken. Misschien is The Irishman wel mijn laatste. Daarom wou ik hem op zijn minst gemaakt krijgen en misschien éénmalig in het National Film Theatre te Londen of in de Cinemathèque te Parijs vertonen.”

Volgens Scorsese vormen superheldenfilms een bedreiging voor kleinere persoonlijke films zoals Lady Bird en The Souvenir. “Een film kan echter zowel commercieel als kunstzinnig zijn,” zegt hij.

“De bioscopen zijn helaas overrompeld door producten die gemaakt zijn om één keer te gebruiken en daarna weg te gooien,” vervolgt hij. “Dat in tegenstelling tot pakweg Singin’ in the Rain waar je keer op keer naar kan kijken. De vraag is hoe we film als kunstvorm gaan beschermen.”

Scorsese is ervan overtuigd dat hij The Aviator, Shutter Island en The Departed vandaag niet meer gemaakt zou krijgen. “Toen we een partner zochten voor The Irishman, beseften we dat de kansen dun gezaaid zijn. Tegelijkertijd wordt in de bioscoop om de hoek op tien schermen dezelfde film vertoond.”

Bron: The Playlist

Lees meer over: