Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.10.2019

Indiefilmers moeten nog duizenden dollars aan royalty’s van iTunes, Amazon en co.

door Vertigo

Distribber, een bedrijf dat indiefilms op video-on-demand-platformen zoals iTunes, Amazon en Google Play plaatst, zit in de problemen en daardoor hebben tal van regisseurs geen royalties ontvangen.

Zo zit Todd Jenkings nog steeds op ongeveer 14.000 dollar voor het verhuur of de verkoop van zijn horrorfilm Cherokee Creek te wachten. “Op een gegeven moment kon ik Distribber zelfs niet meer bereiken,” zegt hij.

Ook regisseur en consulent Alex Ferrari ging met Distribber in zee voor zijn film This Is Meg en raadde zijn klanten aan om van de dienst gebruik te maken.

“Distribber is mij nog 4.000 dollar verschuldigd voor twee films die nooit online werden gezet,” zegt hij. “Dat is nog één van de betere gevallen.”

Toen hij contact opnam met Distribber kreeg hij te horen dat hij beter met een andere service zou samenwerken. Het bedrijf aanvaardt sinds kort ook geen nieuwe opdrachten meer en heeft een financieel adviesbureau ingeschakeld.

Ondertussen is het aantal door Distribber verdeelde films op Amazon van bijna 1.000 naar 200 gedaald, mogelijk omdat sommige regisseurs gevraagd hebben om hun werk van het platform te halen.

“Aangezien je zelf geen films op iTunes kan plaatsen, ben je afhankelijk van een firma zoals Distribber,” zegt Ross Patterson, de regisseur van Range 15.

“Als je geen distributiedeal kan versieren, moet je je film zelf uitbrengen en er geld mee proberen verdienen,” vervolgt hij. “Dat kan maar bij vijf of zes bedrijven.”

Bij Emily Best, de CEO van het crowdfunding- en streamingplatform Seed&Spark, klinkt het verhaal van Distribber al te bekend in de oren.

“Ze zijn niet anders dan de duizenden distributeurs die te veel hebben beloofd, te weinig hebben waargemaakt en regisseurs hebben bedrogen,” zegt ze. “Dit is onze favoriete Hollywood-remake.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: