Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.07.2018

Venetië-directeur reageert op commotie rond ondervertegenwoordiging vrouwelijke regisseurs

door Vertigo

Het filmfestival van Venetië maakte onlangs zijn indrukwekkende selectie bekend, maar van de 60 aangekondigde films werden er maar acht geregisseerd door een vrouw. Daarvan maakt slechts één kans op de Gouden Leeuw, The Nightingale van Jennifer Kent (The Babadook).

Ook de voorbije jaren was er maar één vrouwelijke cineaste vertegenwoordigd in de competitie en het is van 2012 geleden dat dat er meer waren. Volgens festivaldirecteur Alberto Barbera valt hem echter niks te verwijten.

“Als we een film zouden toevoegen aan de competitie gewoon omdat hij geregissseerd werd door een vrouw, zou dat een belediging zijn voor de regisseur,” zei Barbera. “Ik zou nog liever van werk veranderen dan verplicht worden om op basis daarvan een film te selecteren en niet op basis van de kwaliteit.”

“Zoals ik al vaak gezegd heb in het verleden kan je een film best bekijken zonder de aftiteling te lezen,” ging Barbera verder. “Ik wil niet beïnvloed worden door de naam van de maker. Het kan mij niet schelen of het een vrouw of een man is. Mijn job is beslissen of het een goede film is of niet en of de ene beter is dan de andere.”

“Uiteraard zou ik blij zijn om meer vrouwelijke regisseurs te hebben op het festival,” besloot hij, “maar dat hangt niet van mij af. Het beroep van regisseur moet toegankelijker worden en vrouwen moeten dezelfde kansen krijgen als mannen. Daar kunnen wij echter niks aan doen. Het is niet aan ons om dat te veranderen.”

Paolo Baratta, de voorzitter van het festival, gaf ook toe dat er een probleem is. “21 procent van de inzendingen werd geregisseerd door een vrouw,” zei hij. “We moeten ervoor zorgen dat vrouwen de middelen en kansen hebben om films te maken.”

Op andere festivals zoals Sundance, Cannes en Toronto wordt er inmiddels zwaar ingezet op gelijkheid, waardoor er op het programma van laatstgenoemde zeker tien films van vrouwelijke regisseurs staan.

Bron: IndieWire, The Playlist